Muzika
0

Prognoza Grammya – ko će gramofončiće odnijeti kući?

Klix.ba
Norah Jones - najveća favoritkinja
Norah Jones - najveća favoritkinja
Predvidjeti ko će kući odnijeti <b><a href="http://www.grammy.com " target="_blank">Grammya</a></b> je kao predviđanje sljedećeg dečka Britney Spears: svako je u igri, a sigurno će biti i razočarenja. Ovogodišnji izbor Grammya je posebno težak jer su u konkurenciji poznati veterani poput <b>Bruce Springsteena</b>, hitmakeri <b>Eminem</b> ili <b>Nelly</b> i noviteti poput <b>Norah Jones</b>.
  1. dodjela Grammya se ove godine održava u nedjelju 23. februara 2003. godine u New Yorku i uskoro ćemo saznati ko su pobjednici – i koga je Britney povela sa sobom. Dotada, pogledajte ko bi mogao pobijediti u šest glavnih kategorija.

Pjesma godine: A Thousand Miles - Vanessa Carlton Don't Know Why - Norah Jones Dilemma - Nelly featuring Kelly Rowland How You Remind Me - Nickelback

Ko bi trebao pobijediti: Ovo je bila Eminemova godina. Njegova zarazna pjesma Without Me je poharala MTV i radio stanice, a The Eminem Show je bio najprodavaniji album 2002. godine. Također je bilo kontroverzije oko njegovog filma 8 Mile što bi moglo uticati na dodjelu Grammya u ovoj kategoriji. Ko će pobijediti: Nickelback neće sigurno. Dilemma je vladala top listama (i najprodavaniji je single od svih pet nominiranih), ali sigurno neće pobijediti Eminema. A u borbi između slavuja koji sviraju klavir, Vanessa Carlton se zaista ne može takmičiti sa Norah Jones, koja je uradila vrstu pjesme (Don't Know Why) koju glasači za Grammya zaista vole: klasičnu, pristupačnu, slatku i prodavanu. Mi se kladimo na gđicu Jones.

Album godine:

Home - Dixie Chicks The Eminem Show - Eminem Come Away With Me - Norah Jones Nellyville - Nelly The Rising - Bruce Springsteen

Ko bi trebao pobijediti: Svih pet nominiranih su uradili nešto što je zaista pogodilo kritičare i publiku, ali Springsteenov The Rising je u tim kategorijama osamljen. Glasači za Grammya vole bitne stvari sa porukom koliko vole i nostalgiju. A ovo je prvi album kojeg je Springsteen snimio u dvadeset godina.
Ko će pobijediti: Dixie Chicks bi mogle propatiti zbog prošlogodišnje svemirske prodaje soundtracka filma O Brother Where Art Thou?, dok bi moglo biti problema i oko Nellya i Eminema – koji je bolji rapper. To nam ostavlja Springsteena i Norah Jones. Kao i Oscari, i Grammyi su naklonjeni veteranima zaboravljenim u prošlosti, a Bruce nikada nije osvojio Grammya za album godine. Nažalost za Norah, Springsteen nije samo star, on je nagradu i zaslužio.

Pjesma godine – textopisac: Complicated - Lauren Christy, Graham Edwards, Avril Lavigne i Scott Spock (Avril Lavigne - Let Go)

Don't Know Why - Jesse Harris (Norah Jones - Come Away With Me The Rising - Bruce Springsteen (Bruce Springsteen - The Rising) A Thousand Miles - Vanessa Carlton (Vanessa Carlton - Be Not Nobody) Where Were You (When the World Stopped Turning) - Alan Jackson (Alan Jackson - Drive)

Ko bi trebao pobijediti: Jesse Harris, čovjek koji stoji iza pjesme Don't Know Why, zapisao je novi jazz-pop standard. Pjesma The Rising bi također bila dobar pobjednik, posebno zato što nije dobila nominaciju za pjesmu godine za izvođača. Ko će pobijediti: Veliki uspjeh Vanesse Carlton sa pjesmom A Thousand Miles će vjerovatno poništiti jednako popularnu pjesmu Complicated od Avril Lavigne koju su napisala čak četiri autora. A pošto su glasači za Grammya navučeni na balade – prošlogodišnji pobjednik je bila Alicia Keys sa Fallin - to bi moglo biti dobro za Harrisovu pjesmu Don't Know Why. The Rising i Where Were You (When the World Stopped Turning od Alana Jacksona su također favoriti, iako bi Springsteen mogao pobijediti – osvojio je nagradu za najbolju pjesmu 1994. godine za Streets Of Philadelphia.

Najbolji novi izvođač: Ashanti Michelle Branch

Norah Jones Avril Lavigne John Mayer

Ko bi trebao pobijediti: Norah Jones piše pjesme, svira klavir i nije diva. Njeno debitiranje pokazuje ne tako čestu zrelost sa 23 godine i njeno odbijanje potpuno uključivanja u potpunu promjenu imagea za potrebu muzičke industrije predviđa svijetlu budućnost, što bi je moglo imenovati pobjednicom. Ko će pobijediti: Glasači za Grammya su veoma nepredvidivi kad se radi o nagradi za najboljeg novog izvođača. R'n'b zvijezda Ashanti i tinejdžerska slatkica Michelle Branch će vjerovatno ovdje ostati po strani, a iako se Mayerov album dobro prodavao, on ovdje nije favorit. Jonesica je snažna konkurencija pošto je njen veoma uspješni album još uvijek svjež, ali prava favoritkinja je Avril Lavigne, koja je prodala 4 miliona kopija svog debi albuma. Glasači bi je za taj uspjeh mogli nagraditi Grammyem u ovoj kategoriji.

Najbolja ženska vokalna perfomansa Soak Up The Sun - Sheryl Crow (Cmon, Cmon) Don't Know Why - Norah Jones (Come Away With Me) Complicated - Avril Lavigne (Let Go) Get The Party Started - Pink (Missundaztood) Overprotected - Britney Spears (Britney)

Ko bi trebao pobijediti: Za razliku od mnogo ženskih pop zvijezda, Jones je svoju odjeću zadržala na sebi, a maximalno otkrila svoje glasovne sposobnosti. Zašto bi bilo komplikovano da Don't Know Why preskoči Pink, Britney i Avril? Ko će pobijediti: Sheryl Crow je zadnji put u ovoj kategoriji pobijedila prije deset godina – stvari joj ne idu u korist. Britneyin ljubavni život je u 2002. godini bio uzbudljiviji od njene muzike - Overprotected nema šanse. Get The Party Started je pjesma totalno udaljena od Grammy standarda. Prošle godine, Nelly Furtado je sa pjesmom Im Like A Bird pobijedila Faith Hill, Janet Jackson, Sade i Lucindu Williams, i ta prednost bi mogla ići u korist Avril Lavigne (uprkos njenom punk stilu). Ali, na kraju, mismo da će Norah Jones biti glavna.

Najbolja muška vokalna perfomansa 7 Days - Craig David (Born To Do It) Original Sin - Elton John (Songs From the West Coast) Your Body Is A Wonderland - John Mayer (Room For Squares) Fragile - Sting (...All This Time) October Road - James Taylor (October Road)

Ko bi trebao pobijediti: Favorit fanova John Mayer i britanski fenomen Craig David bi obojica bili veoma vrijedni izbori u ovoj kategoriji, jer su bili zapaženi sa svojim albumima u 2002. godini. Ali ova dvojica novih kolačića nemaju nikakve šanse protiv njihovih suparnika – treba zapamtiti glasači Grammya su naklonjeni starijima. Ko će pobijediti: Ova kategorija bi zaista mogla uzrokovati svašta. James Taylor je izgubio prošle godine, dok je Sting nagrade uzeo 2000. i 1999. godine. Da vidimo šta je bilo prije toga: Eric Clapton (1998.), Elton John (1997.), Eric Clapton (1996.), Seal (1995.), Elton John (1994.), Sting (1993.), Eric Clapton (1992.). Vidimo li ovdje uzorak? Uprkos dobrim kritikama Taylorovog October Roada, Sting je ovdje čisti favorit.