Muzika
0

Prodaja digitalne muzike u svijetu udvostručena u 2006. godini

Sarajevo-x.com
Prodaja digitalne muzike u svijetu se skoro udvostručila u 2006. godini. Ukupna prodaja iznosila je oko 2 milijarde dolara, što je oko 10% ukupne prodaje muzike u svijetu.

Ipak, ovo povećanje još nije uspjelo kompenzirati ogroman pad u prodaji muzike na CD-ovima, koji se dešava proteklih godina.

U svom Digital Music Reportu za 2007. godinu, Međunarodna federacija fonografske industrije (IFPI) objavila je da očekuje da digitalna prodaja preuzme do 2010. godine četvrtinu ukupne prodaje muzike.

''Tržište digitalne muzike brzo raste'', izjavio je za novinare direktor IFPI-a John Kennedy.

''Fantastičan je rezultat udvostručenje za 12 mjeseci. Mislim da niko ne očekuje da se to desi i u 2007. godini, ali se svi nadamo da će rast u procentima biti velik.''

Kennedy je naglasio da rast ovog tržišta nije uspjelo kompenzirati pad prodaje muzike u konvencionalnom obliku. Prodaja CD-ova je od 2000. do 2006. godine pala za 23%, ali i što se tiče ovog segmenta bilježe se pozitivni trendovi u SAD, Japanu i Velikoj Britaniji.

U izvještaju se navodi i da je sa 500 internet muzičkih servisa iz 40 država ilegalno skinuto oko 795 miliona pjesama, što je za 89% više u odnosu na 2005. godinu.

Muzička industrija je u proteklim godinama ozbiljno oštećena internet piratstvom, ali je počela ''uzvraćati udarac'', ciljajući na file-trading sajtove i podržavajući legalne alternative, kao što je, naprimjer, Apple iTunes.

IFPI je pokrenuo oko 30.000 akcija protiv osoba koje ''dijele'' muzičke fajlove s drugima, od čega je 10.000 poduzeto u 2006. godini.

Kennedy je izjavio da će u 2007. godini IFPI početi poduzimati akcije i protiv davaoca usluga interneta, koji do sada nisu preuzimali nikakvu odgovornost za ilegalnu distribuciju muzike.