Muzika
4

Prije šest godina napustio nas je Toše Proeski, mladić anđeoskog glasa

Klix.ba
Toše Proeski
Prije šest godina poginuo je pjevač anđeoskog glasa - Toše Proeski. Njegovi fanovi, kao i svake godine, ovaj dan obilježavaju paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na njegov grob.

Mladić anđeoskog glasa koji je bio miljenik cijele regije i koji je svojim pjesmama spajao ljude i širio ljubav, poginuo je u saobraćajnoj nesreći na autoputu Zagreb - Lipovac, kod Nove Gradiške u Hrvatskoj, kada je džip koji je vozio Georgij Georgijevski udario u šleper koji se nalazio ispred njega. Toše je poginuo na mjestu nesreće, a njegovi saputnici, Geogrijevski i menadžerka Ljiljana Petrović su povrijeđeni.

Sahranjen je u Kruševu uz najveće državne počasti.

Fanovi velike balkanske zvijezde i danas ga pamte po njegovim pjesmama i djelima. Njemu u čast organizuju se brojne manifestacije. Na godišnjicu njegove smrti brojni obožavatelji iz zemalja regije i svijeta odlaze na njegov grob u Kruševu gdje pale svijeće, a organizuju se i sportski memorijalni turniri širom Makedonije.

Danas će u sjećanje na Proeskog u crkvi u Kruševu biti služena misa zadušnica, a bit će održan i turnir u rukometu. Očekuje se i dolazak maratona koji je krenuo u nedjelju iz Nove Gradiške, gdje je Toše u saobraćajnoj nesreći poginuo.

Tokom cijele godine, veliki broj građana kako Makedonije tako i turista posjećuje Spomen kuću Todor Proeski u Kruševu, koja je otvorena za posjete, ali je fotografisanje unutar kuće zabranjeno. Spomen kuća zauzima prostor od 870 kvadratnih metara, a od 2011. godine, kada je otvorena, posjetilo je više od 500.000 Tošetovih obožavatelja.

U spomen kući koja je sagrađena u obliku krsta, nalaze se Tošetove stvari, tekstovi pjesama, kao i njegova soba.

Toše Proeski je rođen 25. januara 1981. godine. Počeo je pjevati još u djetinjstvu, a prvi album izdao je 1999. godine. Bio je UNICEF-ov ambasador dobre volje te primio statuu Majke Tereze za humanitarni rad. Takmičio se i na Eurosongu u Turskoj 2004. godine i osvojio 14. mjesto. Posljednji veliki koncert održao je u Skoplju 5. oktobra. Na taj datum sada se već tradicionalno održava koncert "Zvjezdano nebo", njegovi obožavatelji se okupljaju, mobitelima i upaljačima "prave" zvjezdano nebo i pjevaju njegove pjesme.

Toše je svoj posljednji veliki solistički koncert u Sarajevu održao 12. maja 2006. godine.