Muzika
1

Preminuo legendarni muzičar i frontmen dvojca Suicide Alan Vega

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Frontmen nevjerovatno popularnog dvojca Suicide Alan Vega preminuo je u 78. godini, saopćila je njegova porodica. Vega je bio jedan od pionira elektronske muzike i frontmen dvojca Suicide, a preminuo je u snu.

Vijest o smrti je prvi objavio njegov veliki obožavatelj Henry Rollins, nakon čega je Alanova porodica potvrdila informaciju.

"Alan je preminuo mirno u snu", napisali su.

Vega je do kraja života komponovao i slikao. Imao je velikih zdravstvenih problema nakon što je 2012. godine imao i srčani i moždani udar, ali se oporavio i nastavio nastupati.

[VIDEO]https//www.youtube.com/watch?v=11KOFvXtg2g[/VIDEO]

Dvojac Suicide su 1970. godine u New Yorku osnovali Vega i klavijaturist Martin Rev te svojim dotad nezabilježenim, avangardnim spojem primitivnih zvukova i kako su ih nazivali "ritam-mašina" pokreću pravu muzičku revoluciju.

Njihovi nastupi prepuni konfrontacije i nasilja nerijetko su završavali fizičkim obračunima s publikom, no ubrzo su stekli i prve fanove, među ostalima i Brucea Springsteena koji je prije nekoliko godina obradio Suicideovu pjesmu "Dream Baby Dream".

Albumima "Suicide" i "Alan Vega and Martin Rev" inspirirali su generacije muzičara pa su ih kao uzore redovno navodili Jesus & Mary Chain, LCD Soundsystem, Nick Cave, New Order te Depeche Mode koji i dan danas prije svojih koncerata puštaju njihove stvari.

Suicide je snimio pet albuma, a prvi album iz 1977. koji nosi ime benda, uvršten je u 500 najboljih albuma svih vremena u Rolling Stone magazinu.