Muzika
131

VIDEO / Preminuo Jeff Hanneman, gitarista i osnivač čuvenog metal benda Slayer

Klix.ba
Samo dvije godine nakon što je obolio od rijetke kožne bolesti, gitarista, tekstopisac i osnivač čuvenog thrash metal benda Slayer, Jeff Hanneman, preminuo je od otkazivanja jetre.

Hanneman je preminuo u bolničkom centru Hemet Valley, u blizini njegovog doma u Južnoj Kaliforniji.

Vijest o smrti su objavili članovi benda, saopćivši kako su "uništeni" te da je Hanneman(49) bio "njihov brat". Vijest su odmah, putem društvenih mreža, raširili fanovi i kolege muzičari.

Hanneman nije svirao od početka 2011., kada je obolio nekrotizirajućeg fasciitisa, najvjerovatnije od ugriza pauka. Radi se o brzo napredujućoj bolesti koja doslovno izjeda kožu i tkivo. Nije poznato da li je ova bolest imala veze sa otkazivanjem Hannemanove jetre.

Njegovi kolege bili su optimistični po pitanju njegovog mogućeg povratka u grupu. Basista i pjevač, Tom Araya, izjevio je tokom prošlogodišnje turneje da je Hanneman izliječen i da opet vježba sviranje. Araya je tada najavio i mogući novi album, prvi nakon "World Painted Blood" iz 2009. godine.

Hanneman je, sa kolegama, oformio Slayer miješajući heavy metal sa uticajima punka. Za izdavača Metal Blade Records snimili su prva dva albuma: "Show No Mercy" (1983.) i "Hell Awaits" (1985.). Grupa je poprilično iznenadila fanove kada je 1986. potpisala ugovor sa hip-hop izdavačem Def Jam i izdala albume "Undisputed Attitude“ i "Reign in Blood."

Slayer je snimio 10 studijskih i dva live albuma, kao i nekoliko EP-a. Hanneman je učestvovao u stvaranju većine najpoznatijih thrash himni ovog benda, poput pjesama "Raining Blood", "Angel of Death", "Seasons in the Abyss" i "South of Heaven". Hannemanove pjesme snimali su i bendovi poput Hatebreed, Children of Bodom, Hellsongs, Cradle of Filth, itd.