Grafički dizajner
0

Preminuo Branko Gavrić, autor omota kultnih jugoslavenskih muzičkih albuma

V. K.
Gavrić je bio značajno lice jugoslavenske muzičke scene (Foto:Screenshot)
Gavrić je bio značajno lice jugoslavenske muzičke scene (Foto:Screenshot)
Čuveni jugoslavenski grafički dizajner Branko Gavrić preminuo je danas u Beogradu u 67. godini, prenose mediji u Srbiji.

Jedan od najpoznatijih grafičkih dizajnera, ilustratora i autor brojnih plakata za kultne albume muzičke scene iznenada je preminuo zbog komplikacija nakon operacije.

Rođen je 1955. godine, a tijekom bogate karijere potpisao je omote albuma "Električnog orgazma", Elvisa J. Kurtovića, Kornelija Kovača, a zaslužan je i za omot kultnog albuma jugoslavenskog novog vala "Paket aranžman".

Omot albuma grupe Elvis J. Kurtović (Foto:Twitter)
Omot albuma grupe Elvis J. Kurtović (Foto:Twitter)

Osim što je ilustrirao naslovnicu, Gavrić je bio zaslužan za sam naziv legendarne kompilacije koja je prvi put na diskografskom izdanju predstavila beogradske grupe Šarlo akrobata, Idoli i Električni orgazam.

Nedavno se pojavio i na otvaranju izložbe "Paket aranžman (1981-2021)" na beogradskom Kalemegdanu, a kada se početkom godine obilježilo četiri decenije od izlaska kultnog albuma, ovako se za BBC prisjetio kako mu je došla ideja za omot.

Omot albuma Paket aranžman (Foto:Twitter)
Omot albuma Paket aranžman (Foto:Twitter)

"Zapad malo zna o nama, trpa nas iza Željezne zavjese, a u tom trenutku muzika u Jugoslaviji ne zaostaje za Europom i Amerikom, pa ju je samo trebalo predstaviti tom Zapadu, dovesti ga u Beograd na obilazak. I to bez ikakvih uljepšavanja. I tako je Paket postao turističko-muzički Paket aranžman", pričao je dodavši kako je muzičarima koncept za omot predstavio u kafiću Kolarac, i da su svi bili protiv tog rješenja, jer je svako vidio projekt kao osobni i imao vlastite ideje o omotu.

Branko Gavrić je radio i kao grafički urednik magazina "Džuboks", a potpisao je i brojne plakate za Omladinske radne akcije i filmove.

Prije samo petnaestak dana preminula je i Gavrićeva supruga Mirjana, koja mu je, kako je uvijek isticao, bila najveća ljubav i podrška.