Muzika
0

Piraterija i dalje donosi veliku štetu muzičkoj industriji

NINA
Piraterija i dalje utječe na smanjenje prodaje muzičkih izdanja u svijetu, iako su primijećeni i neki pozitivni znaci na tom polju, saopštila je Međunarodna federacija fonografske industrije (IFPI) u Londonu.

Kako je prenijela agencija Reuters, prodaja muzičkih izdanja u svijetu prošle godine je smanjenja za 7,6%, što je bila četvrta godina za redom u kojoj je zabilježen pad prodaje, navela je IFPI u svom izvještaju, navodeći kao razlog digitalnu i fizičku pirateriju i konkurenciju drugih proizvoda industrije zabave.

Najveći pad prodaje zabilježen je u Zapadnoj Evropi - prodaja u Njemačkoj je opala za 19%, a veliki pad je primijećen i u Danskoj, Francuskoj, Švedskoj, Belgiji, Grčkoj, Irskoj, Portugalu i Švicarskoj.

"Piraterija na Internetu i dalje je činilac koji presudno utječe na pad prodaje muzičkih izdanja u svijetu", navodi se u izvještaju IFPI-a.

Međutim, primijećeni su i neki pozitivni trendovi, kao što su nagli porast prodaje albuma u SAD-u i povećana prodaja DVD-a izdanja u čitavom svijetu.

IFPI je također zaključila da muzička industrija ostvaruje značajan napredak u stvaranju online muzičkog biznisa.