Šta se slušalo ove godine
25

Ovo je 10 najboljih albuma, na prvom mjestu našao se onaj koji je izazvao brojne kontroverze

L. R.
Dvorane na njihovim nastupima su uvijek pune © Shutterstock
Dvorane na njihovim nastupima su uvijek pune © Shutterstock
Beyonce, Taylor Swift i Harry Styles samo su neka od imena koja su se pronašla na ovoj listi. Također, važno je istaknuti i neke umjetnike u usponu, koji su zasluženo na ovoj listi.

Pored već popularnih imena na muzičkoj sceni, svoje mjesto dobili su i nešto manje poznati muzičari kao što su to Zach Bryan i bend Wet Leg.

10. Drake, “Honestly, Nevermind”

Na desetom mjestu, prema magazinu Page Six našao se reper Drake s albumom “Honestly, Nevermind”. Slušati Drakea u 2022. ne zvuči isto kao u 2011. godini. U "Honestly, Nevermind", Drake odbacuje svoje hip-hop korijene radi raskošnih klupskih ritmova i eksperimentiše s očaravajućim zvukovima. Drake je i prije kombinirao groove zvuk, ali ovaj put je to uradio na novi način. Cijeli albumi je ugodno iznenađenje koje je pokazalo njegov muzički raspon.

9. Wet Leg, “Wet Leg”

Na devetom mjestu našao se bend Wet Leg s istoimenim albumom. Wet Leg bi mogli biti autsajderi na dodjeli Grammyja naredne godine, gdje su nominirani protiv etabliranih izvođača poput Björk i Yeah Yeah Yeahsa. Istoimeni prvijenac ovog dvojca zarazna je kolekcija oštrih melodija s drskim tekstovima.

8. Taylor Swift, “Midnights”

Taylor Swift našla se na osmom mjestu ove liste. Njezin deseti album "Midnights" dokumentira njene autobiografske tekstove o 13 neprospavanih noći, gdje se teme fokusiraju na samoprijeziru, odrastanje i ljubavne priče. Album se smatra mješavinaom njenih albuma "1989" i "Reputation" s istim čarobnim pisanjem pjesama.

7. Lizzo, “Special”

Pjevačica i reperica Lizzo drži se muzičkoj sceni nakon njenog proboja iz 2019. godine s pjesmom "Cuz I love you". Pjesme "Damn Time" i "2 Be Loved" su samo neki od hitova s novog albuma.

6. Zach Bryan, “American Heartbreak”

Na šestom mjestu pronašao se i prvijenac Zacha Bryana. Malo je izvođača koji mogu izdati svoj prvijenac za veliku izdavačku kuću i zadržati pozornost ljudi. Zach Bryan je upravo to učinio s albumom "American Heartbreak". Pjesme koje je napisao za ovaj album, opisuju teme poput gubitka njegove majke i pronalaska otrežnjenja. Ovdje ima ponešto za svakoga, a to je ono što ovaj album čini pravim umjetničkim djelom.

5. Rosalia, “Motomami”

Na petom mjestu nalazi se album "Motomami" pjevačice Rosalie. Njezina eksperimentalna pjesma "Motomami" spoj je različitih muzičkih žanrova od flamenka preko hip-hopa do reggaetona i bachate. Rosalia sarađuje i sa vrhunskim muzičarima kao što su The Weeeknd i Pharrell Williams, pa se ne sumnja da će i ona dosegnuti daleko na muzičkoj sceni.

4. The 1975, “Being funny in a foreign language”

Popularni sastav The 1975 sa svojim albumom "Being funny in a foreign language" našao se na četvrtom mjestu. Pjevač Matt Healy postao je popularan na društvenim mrežama, kako kažu fanovi, zbog simpatičnog šarma. Najnoviji album benda "Being funny in a foreign language" smatra se veoma zagonetnim i šarmatnim poput Matta Healyja.

3. Bad Bunny, “Un Verano Sin Ti”

Album Bad Bunnyja "Un Verano Sin Ti" našao se na trećem mjestu. Ovo je njegov četvrti album i smatra ga najsretnijim u svojoj karijeri. Uz ljetne hitove kao što su "Tití Me Preguntó" i "Después de la Playa", nije ni čudo da je "Un Verano Sin Ti" bio album, koji se najviše skidao u 2022. godini.

2. Harry Styles, “Harry’s house”

Harry Styles se očekivano našao visoko na ovoj listi najboljih albuma u 2022. godini. "Harry’s house" zauzeo je drugo mjesto, što nije ni čudno, jer su hitovi "As it was", "Late night talking" i "Satellite" ovog ljeta bili su neki od najslušanijih hitova.

1. Beyoncé, “Renaissance”

Beyonce se sa svojim albumom "Renaissance" našla na prvom mjestu. Svojim sedmim studijskim albumom Beyoncé je odlučila pustiti muziku da govori sama za sebe. Album "Renaissance" se smatra vrhuncem njene karijere, a pjesma "Cuff it" jedna je od najslušanijih pjesama ove godine.

Podsjećamo da je ovaj album izazvao brojne kontroverze. Osim što je album izašao prije zvaničnog datuma, Beyonce se našla u nezgodnoj situaciji zbog neovlaštenog korištenja dijela pjesme "Milkshake" kolegice Kelis.