Platforma za umjetnike
125

Orkestar Muzičkog kampa za mlade virtuoze održao dva koncerta u Sarajevu

N. O.
Foto: Muhamed Pašalić i Bakir Nožić
Foto: Muhamed Pašalić i Bakir Nožić
Orkestar Muzičkog kampa za mlade virtuoze - platforme za mlade umjetnike - održao je dva koncerta 17. i 18. decembra u Zemaljskom muzeju BiH i Katedrali srca Isusova.

Nakon višemjesečnih aktivnosti održanih u sklopu projekta Muzički kamp za mlade virtuoze, koje su uključivale niz majstorskih radionica sa mladim muzičarima osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta u 24 škole iz 12 gradova iz Bosne i Hercegovine, te finalnu audiciju, gdje je odabrano 16 najtalentovanijih mladih muzičara, protekli vikend bio je u znaku finalne faze realizacije ovog izuzetnog projekta.

Okosnicu Muzičkog kampa čini kamerni orkestar koji je kroz intenzivne edukativne radionice pripremio ciklus od četiri virtuozna koncerta "Četiri godišnja doba" (Antonio Vivaldi), izvedena kao centralni dio programa dva koncerta priređena za vikend. Na programu su se našla i djela slovenačkog kompozitora Alde Kumara i jednog od najznačajnijih slovačkih kompozitora Eugena Suchoňa.

"Muzički kamp za mlade virtuoze" je prva inicijativa pokrenuta u Bosni i Hercegovini kao platforma za mlade umjetnike koja im omogućava zajedničko učenje i sviranje, te stvaranje ličnih i profesionalnih veza kroz zajedničko muziciranje.

Projekt su inicirali Udruženje za istraživanje umjetnosti "Artes" - u saradnji sa Centrom za muzičku edukaciju Univerziteta u Sarajevu – Muzičke akademije i Odjela za umjetnost, umjetničkoistraživački rad, kulturu i sport Univerzitet u Sarajevu, a realizirao se uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općine Novo Sarajevo, te ambasada Slovenije i Slovačke u Sarajevu.