Muzika
0

Odabrano stotinu najboljih filmskih pjesama

NINA
Pjesma "Over The Rainbow" koju Judy Garland izvodi u filmu "Čarobnjak iz Oza" (1939.) prvoplasirana je na listi 100 najboljih filmskih pjesama po izboru Američkog filmskog instituta (AFI).

Među najboljih deset još su ušle pjesme “As time Goes by” iz filma “Casablanca” (1942.), “Singin' in the rain” (1952.) iz istoimenog filma i “Moon River” iz filma “Doručak kod Tiffanyja” (1961.).

Na petom je mjestu pjesma “White Christmas” iz filma “Holiday Inn” (1942.), a slijede “Mrs. Robinson” iz filma “Diplomac” (1967.), “When you wish upon a star” iz “Pinnochija” (1940.), “The way we were” iz istoimenog filma snimljenog 1973., “Stayin' Alive” iz filma “Groznica subotnje večeri” (1977.) i na desetom mjestu “The Sound of Music” iz istoimenog filma snimljenog 1965.

Naime, prošle godine AFI je podijelio glasačke listiće s imenima 400 nominiranih pjesma žiriju sastavljenom od 1.500 vodećih ličnosti iz svijeta filma, od čega su morali odabrati 100 pjesama, a bilo im je dopušteno da i sami dopišu pet svojih favorita koji nisu već bili na popisu.

Žiri je naravno odlučivao prema muzičkim kriterijima, ali i prema kulturnom utjecaju i naslijeđu koje su pjesme ostavile u svijetu filma. Instrumentale poput pjesama iz filma “Prohujalo s vihorom” (Gone with the wind), nisu mogle biti birane.

Među 100 najboljih pjesama, nije bilo mnogo novih, što pokazuje da tehnološki napredak nije učinio novije pjesme privlačnijim pa je tako među deset najboljih pjesama “najsvježija” “Stayin' Alive” od Bee Geesa, od prije gotovo 30 godina.

Naslovna pjesma iz filma “Titanic”, “My Heart Will Go On” koju izvodi Celine Dion, morala se zadovoljiti 14. mjestom.

Listu pjesama u cijelosti možete pogledati ovdje.