Trenuci prije nego je postao Kralj
7

Objavljene fotografije Elvisa Presleya s početka njegove karijere

Klix.ba
Fotograf Alfred Wertheimer dao je dozvolu da se objave fotografije Kralja rock and rolla Elvisa Presleya s početka njegove karijere. Presley je tada imao samo 21 godinu, ali svojim ponašanjem još tada je dokazivao da ima karizmu koja je potrebna da stigne do zvijezda.

Fotograf koji danas ima 83 godine snimao je Presleyjeve intimne trenutke, a čak ga je uhvatio i kako razmjenjuje nježnosti sa jednom od obožavateljica u backstageu.

Upravo ta fotografija, koja je nazvana "Poljubac", postala je jedna od najlegendarnijih fotografija s početka karijere muzičara.

Presley i dama nisu znali da ih Wertheimer fotografiše.

"Nikada se nisam zamarao time da saznam njeno ime", priznao je Wertheimer u intervjuu koji je dao za Vanity Fair.

 Ipak, poznato je da to bila Barbara Gray, djevojka s kojom je Kralj rock and rolla proveo jedan romantičan dan, ali, kako je ona tvrdila, više se nisu viđali jer je nije privlačio toliko koliko je ona njega.

Osim što je snimao Kraljeve intimne trenutke Wertheimer ga je pratio i po turnejama, nedugo nakon što je potpisao ugovor za kompaniju RCA Victor.

Fotograf je načinio mnoštvo fotografija Elvisa Presleya, no za njih se niko nije mnogo interesovao dok Kralj nije preminuo.

"Kada je nađen mrtav nazvali su me iz magazina Time i zatražili da donesem sve fotografije", ispričao je fotograf.

Više od 400 fotografija Elvisa Presleya objavljeno je u knjizi "Elvis and the Birth of Rock and Roll", izdavačke kuće Taschen.

"Alfred je radio s Elvisom tokom njegove prve turneje, odnosno prije nego što je stekao slavu. Imao je neograničen pristup i samim tim mogućnost da načini spontane i iskrene fotografije. Neke od objavljenih su veoma poznate, ali neke od njih do sada nisu viđene", kazao je glasnogovornik izdavačke kuće.