"Terrible Maps"
36

Objavljena lista najuspješnijih muzičara u Evropi, evo ko predstavlja države našeg regiona

L. R.
Ovo je mapa najuspješnijih muzičara u Europi (Foto: Twitter)
Ovo je mapa najuspješnijih muzičara u Europi (Foto: Twitter)
Profil na društvenoj mreži Twitter "Terrible Maps" prije nekoliko dana objavio je ilustraciju na kojoj su objavljeni najuspješniji pjevači iz svake Evropske države.

"Terrible Maps" je stranica koja često objavljuje mape s različitim neobičnim podacima koji uključuju države širom svijeta. Tako se ovaj put na ovoj mapi pronašli i najuspješniji muzičari iz regiona, ali i BiH.

Ono što je očekivano kada je riječ o Bosni i Hercegovini jeste da je ovu poziciju najuspješnijeg zauzeo kantautor Dino Merlin. Za Srbiju je izabrana Dragana Mirković što je čini jedinom folk zvijezdom iz regiona koja je zauzela mjesto najuspješnije muzičke ličnosti.

Ono što je iznenadilo korisnike Twittera iz Hrvatske i regiona jeste činjenica da se Gibonni našao kao najuspješniji muzičar Hrvatske. Mnogi ga čak nisu uspjeli ni prepoznati na mapi. Najuspješniji predstavnik iz muzičkog svijeta Sjeverne Makedonije je Toše Proeski, iako ovaj muzičar već odavno nije među živima.

Rambo Amadeus je najuspješniji je muzičar Crne Gore, dok je Rita Ora predstavljena kao najuspješnija pjevačica s Kosova što nije čudno, jer je ona trenutno jedna od najvećih svjetskih zvijezda.

Također, prošle godine jedna stranica iz Brazila na svom je Instagram profilu objavila sličnu mapu, a na kojoj su se našle čak dvije naše grupe, a to su "Hari Mata Hari" i "Indexi". Zanimljiv podatak na toj ilustraciji što su za najbolje muzičare iz Srbije izabrani Sinan Sakić i Marija Šerifović.