U povodu Dana državnosti Egipta
0

Nubijski bubnjevi oduševili Tuzlake

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Tradicionalna grupa Nubije oduševila je tuzlansku publiku na koncertu, koji je zbog kiše, umjesto na Trgu slobode, održan u Narodnom pozorištu Tuzla.

Egipatska orjentalna grupa muzičara predstavila se sa izvedbama na nubijskim bubnjevima i egipatskim narodnim instrumentima, među kojima su: rebaba, nubijski def, mizmar, selamija itd.

Inače, koncert je organizovan zahvaljujući angažmanu Općine Tuzla, a u povodu Dana državnosti Egipta. Koncert je trajao 90 minuta, a muzičare iz Egipta nadopunjavale su trbušne plesačice, koje su izmamile aplauze, ali i uzdahe muškog dijela publike.

Do sada su Nubije proputovale kroz 25 zemalja svijeta. S vremenom su razvili posebnu filozofiju svog djelovanja, koja se ogleda kroz korištenje probranih narodnih instrumenata iz različitih djelova svoje zemlje.

Specifičnost njihovih nastupa je organizacija tzv. “dijalog bubnjeva za mir u svijetu”. Takav jedan dijalog upriličen je i u Tuzli sa predstavnicima UKUD-a “Zvonko Cerić”, a prisutni u sali Narodnog pozorišta imali su priliku kako zvuči "dijalog kulture” između Egipta i BiH".

Na kraju, gosti iz Egipta nagrađeni su dugotrajnim, zasluženim, aplauzom, a i Nubiji nisu krili oduševljenje što su bili gosti Tuzle.