Muzika
320

Nova stvar Urban Instinkta i Ede Maajke: "Daj joj keš" kao odgovor starletama i turbofolku

Piše: A. K.
Tuzlanski bend Urban Instinkt nedavno je sa poznatim hip-hoperom Edom Maajkom snimio pjesmu pod nazivom "Daj joj keš" za koju je urađen i animirani video spot. Riječ je o singlu koji predstavlja uvertiru u prvi studijski album tuzlanskog benda koji pod imenom Urban Instinkt djeluje od 2010. godine.

"Pjesma i animirani video spot predstavljaju satirični i sarkastični odgovor na opsesiju ljudi prema novcu, ismijavanje reality show emisija, starleta, turbofolka i opšteg šunda koji se na sve strane, nažalost, danas nudi mladim ljudima. Direktni krivci za takvo stanje su najviše mediji koji u prvi plan 'guraju' nemoral i šund, dok prave vrijednosti, koje bi trebale biti u prvom planu, nisu dovoljno 'atraktivne' za široke narodne mase i svjesno se guraju u treći plan jer ne donose profit. Najbitnija stvar u sveme tome i jeste novac koji danas diktira sve i to je upravo realnost", kazao je za Klix.ba Mirza Cardžić Charge, frontman benda Urban Instinkt.

"Daj joj keš" jednim dijelom je snimljena u studiju Pogon, a za gitare i mix je bio zadužen Dragan Divjak u studiju MAT u Tuzli.

Animirani video spot je radila osiječka firma "Forgotten Goods" pod palicom Bojana Dizdarevica Bole, inače vokala i basiste benda Bugarska Skupština.

Kada je riječ o albumu, Charge ističe da bi isti trebao biti završen do kraja godine kada bi bend trebao i ozvaničiti saradnju sa izdavačkom kućom Mainer Records sa sjedištem u Švicarskoj.

Urban Instinkt
Urban Instinkt

"Bend Urban Instinkt pod ovim imenom postoji od 2010. godine, ostajući na temeljima starog benda Hiv, kojeg karakteriše muzika koja obiluje žestokim rifovima i ritmovima plus mješavina hardcore i rap vokala u kojem obiluju tekstovi vezani za psiho-socijano stanje čovjeka u današnjem vremenu te njegov opstanak i život u gradu, na ulici, gdje većina mladih provodi svoje vrijeme te gdje se susreću sa pozitivnim i negativnim stranama života na 'betonu'. Iskreno, istinito, realno...", pojašnjava frontman benda Urban Instinkt.

Članovi Urban Instinkta dosad su svirali na mnogim bh. i regionalnim festivalima, od kojih izdvajaju beogradski RockawayLake, Winter Hardcore Madness u Sarajevu, Spine Twister Festival, Miner Invasion From The East te Kaleidoskop u Tuzli.

Dobitnici su prve nagrade na festivalu pod nazivom "Ne budi samo broj" te druge na festivalu Silwertown Shine u Srebrenici.

Nakon izdavanja prvog studijskog albuma koje je predviđeno početkom naredne godine Urban Instinkt planira turneju po regionu i Evropi, a neki od termina su već unaprijed dogovoreni.

Iz Urban Instinkta na kraju poručuju da svojim svirkama rade na širenju hardcore rap/core kulture kako u Tuzli, tako i na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.