Koncert Zabranjenog pušenja
0

FOTO+VIDEO / Nije moglo jače i bolje

Piše: Jasenko Korjenić
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.ba
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.ba
Koncertna promocija albuma "Muzej revolucije", legendarnog sarajevskog benda Zabranjeno pušenje, dogodila se sinoć u Domu mladih, koji je bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

Priredili su odličan koncert, sa promiješanim repertoarom, te izvodili najstarije hitove i najnovije pjesme sa posljednjeg albuma. Pjesme "Modni guru", "Muzej revolucije" i "Kladimo se" imale su zapažene reakcije publike, dok je najviše tražena pjesma sa novog albuma bila "Čuva Bog Želju svog". Sejo im nije ostao dužan.

Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.ba
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.ba
Sjajan repertoar pjesama stao je u tri sata odlične svirke. Koncert je otvorio prijatelj Zabranjenog pušenja, bh. glumac Haris Burina, koji je izašao na scenu, pozdravio publiku i najavio veliku noć. Koncert je počeo "Počasnom salvom", koja je odmah na startu izazvala burne reakcije publike. Zabranjeno pušenje u svom stilu i sa svojim tekstovima uvijek djeluje nostalgično, kao što je djelovao i Sejo Sexon u svojim govorima u pauzama, pozdravljajući stare prijatelje koji su bili u publici. Također je rekao da on ne pjeva odlično bez razloga, već jer je njegov komšija bio Safet Isović koji je živio samo 200 metara od njegove kuće, a to, istaknuo je Sejo, nije mala stvar.
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.ba
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.ba
Poseban trenutak noći bila je pjesma "Nedelja kad je otiš'o Hase". Nakon njenog završetka publika, koju je većinom činila omladina rođena nakon što se Jugoslavija raspala, počela da skandira bivšoj državi.

Zabranjeno pušenje se dva puta vratilo na bis. Nakon završetka prvog bisa, publika je tražila pjesmu "Čuva Bog Želju svog", a onda je izašao Sejo i rekao da u bendu ima jednog "pitara", koji ne želi da se vrati na scenu i svira, te da poštuje svačije "vjersko" opredjeljenje, pa je sam bez pratnje benda, zajedno sa publikom, otpjevao najvjerovatnije u budućnosti veliki hit.

Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.ba
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.ba
Frontmen grupe na kraju koncerta nije bio raspoložen za razgovor, dok je vidno iscrpljen violinist i klavijaturist Robert Boldižar Robi pristao da kaže nekoliko riječi za naš portal. Robijeve utiske možete pogledati u video prilogu.