Takmičenje mladih muzičara
0

Naomi Druškić: Ogromna mi je čast predstavljati BiH na Evroviziji

Piše: A. Dž.
Naomi Druškić
Naomi Druškić
Evrovizija za mlade muzičare će ove godine imati svog najmlađeg učesnika. Riječ je o Naomi Druškić, 13-godišnjoj pijanistici iz Sarajeva, koja će ujedno biti prva predstavnica Bosne i Hercegovine na ovom prestižnom takmičenju.

Naomi je učenica drugog razreda Srednje muzičke škole i 8. razreda OŠ Vladislav Skarić, a iza sebe već ima niz koncerata širom svijeta, nagrada i prizanja.

Njen talent su prepoznali Radio-telelevizija Bosne i Hercegovine i Fondacija za muzičke umjetnosti u BiH (MAF), čiji je osnivač i predsjednik prof. violine Ninoslav Verber, prijeratni direktor Sarajevske Filharmonije, i izabrali su je za prvu predstavnicu Bosne i Hercegovine na takmičenju mladih muzičara Evrope.

"Veselim se što sam odabrana da predstavljam svoju državu, a ujedno mi je i ogromna čast i velika odgovornost, samim tim što sam prva predstavnica BiH do sada. Ovo je prilika i za druge muzičke talente da se pripremaju za neku od sljedećih Evrovizija za koju će se vjerovatno održati takmičenje na nivou BiH za odabir našeg predstavnika.", kaže Naomi u razgovoru za Sarajevo-x.com.

BiH prvi put ove godine ima svog predstavnika na Evroviziji mladih muzičara. O kakvom takmičenju se radi?

To je najprestižnije takmičenje klasične muzike u Evropi počevši od 1982. godine, učesnici su u dobi od 15 do 20 godina, što znači da sam ja najmlađa i da imam najteži zadatak. Održava se u Beču u organizaciji ORF i EBU. Polufinale će biti održano 05. i 06. maja u Shubert Hall, a finale 11.05.2012. na Rathausplatzu. U polufinalu sviram 15 minuta izuzetno muzički i tehnički zahtjevne solo kompozicije Edvarda Griega i Arama Khachaturiana, a ako uđem u finale, svirat ću najpoznatiji Haydnov koncert sa orkestrom Bečke filharmonije, koji je posebno težak samim tim što se izvodi pred publikom iz čije je tradicije taj stilski pravac. Inače, što se tiče kompozicija, to su tri različite stilske epohe. Evroviziju će prenositi 85 TV kuća iz 56 zemalja, a finale će na Rathausplatzu pratiti oko 45 hiljada ljudi i 50 miliona ispred malih ekrana. Ovo takmičenje podrazumijeva i posebne pripreme i rad sa vrhunskim profesorima. Krajem marta sviram u Washingtonu u Kenney Auditoriumu na SAIS, tako da će mi to biti kao jedna generalna proba pred veliki događaj.

Pobjednik će ponijeti titulu najboljeg evropskog mladog muzičara. Šta ova titula podrazumijeva?

Pobjednik dobiva novčanu nagradu, kao drugo i trećeplasirani. Također će dobiti stipendiju za neku prestižnu muzičku akademiju u Evropi i koncert sa Bečkom Filharmonijom u čuvenoj zlatnoj Sali Musikwerein.

Kada si počela svirati klavir i kako se rodila ljubav prema tom instrumentu?

Počela sam svirati sa šest godina kada se i rodila ljubav prema klaviru. Prvi put kada sam zasvirala, to je ličilo na kompoziciju. Moja mama je primijetila da imam talenta i upisala me u nižu muzičku školu kod prof. Suzane Bevande Sijarić, gdje sam i završila kao učenica generacije, prije dvije godine. Koristim ovu priliku da se zahvalim svim profesorima sa kojima sam radila i sa kojim radim, jer sam od svakog naučila ponešto novo.

Već si ostvarila zavidan uspjeh. Je li za to bilo potrebno puno odricanja?

Nisam se ničeg posebno odricala.

Imaš li vremena i za neke druge aktivnosti? Šta voliš raditi u slobodno vrijeme?

Imam vremena za druženje, internet, često i putujem pa iskoristim ugodno s korisnim. U slobodno vrijeme pišem priče, a počela sam i jedan roman, tako da ću to vremenom i objaviti.

Svirala si na koncertima širom svijeta. Je li ti neki od tih nastupa ostao u posebnom sjećanju?

Svakako je to Muzički konzervatorij u Pekingu, gdje se osjećate posebno zbog atmosfere i ugođaja te same činjenice da je to najveći i najpoznatiji svjetski muzički konzervatorij.

Imaš li uzore u muzičkom svijetu?

Dopada mi se Lang Lang jer najviše pokazuje emocije dok svira, a i odabir nekih njegovih kompozicija je sličan mom. On je poseban i jedinstven u svakom smislu i njegov senzibilitet je sličan mom.

Kakvi su tvoji planovi za budućnost?

Teško je govoriti o planovima jer dobivam razne ponude, a jedna od njih je stigla od britanskog kompozitora Johna Bryanta koji želi da sviram muziku za film "Earth Chronicle“ sa Kraljevskom filharmonijom iz Londona do kraja godine, što je također posebna čast. Nakon muzike se snima film, poslije toga je predviđena promocija filma širom svijeta, a akcent je na muzici, što znači da ću i ja promovirati film svirajući sa Kraljevskom filharmonijom.