Muzika
0

Najglasnija mala grupa na 8. Jazz Festu

Sarajevo-X
U okviru posebnog festivalskog programa Strange Fruits Stage, ovogodišnji Jazz Fest Sarajevo 2004 predstavit će u Kamernom teatru 55 seriju od četiri koncerta.

U subotu 6. novembra nastupit će Roscoe Mitchell Trio i Wadada Leo Smith, neprikosnovene figure na polju kreativne muzike, uključujući i Ikue Mori jednu od najznačajnijih predstavnika i inovatora njujorške scene, dok će se sljedeći dan predstaviti Susie Ibarra Trio, te Distortion Trio, kao predstavnici mlađe generacije umjetnika koji prilikom stvaranja vlastite muzike istražuju nove estetske pristupe u kreativnoj muzici, što program ove festivalske scene čini svojevrsnim festivalom u festivalu.

Distortion Trio jedan je od aktuelnih projekata Matthewa Bournea, višestruko nagrađivanog pijaniste koji se muzikom bavi od svoje devete godine. Klavir ga počinje zanimati nakon što je na televiziji gledao muziciranje Franka Sinatru. Nakon što je shvatio da većina njegovih kolega želi svirati jazz koji se svirao prije 50 godina i žestoko se protive svemu što je novo, Bourne je osjetio strast prema radu britanskih jazzista, posebno iz 70-ih godina. Tokom sljedećih godina, Bourne se sve više udaljava od mainstream jazza, a počinje istraživati svijet modernog komponovanja i avant-garde.

Miješajući semplove i zvučne efekte uz vrlo osjećajnu interpretaciju, Bourne je uspio skrenuti pažnju publike na sebe. Dodjeljujući mu BBC-jevu nagradu u kategoriji jazza, naglašeno je kako “Bourneova muzika prevazilazi granice improvizirane muzike, te kako je ona nešto rijetko i izuzetno. “

“Anarhično ali i šarmantno…”, ocijenio je britanski muzičar Django Bates, dok je Jazzwise napisao: “ On ponekad napada tipke klavira s takvom okrutnošću da se podigne sa stolice koristeći ogroman fizički napor, njegovo čitavo tijelo u tom trenu postaje kinetička mrlja. A ponekad njegovo sviranje iznenađuje izljevom osjećanja i ljepotom.»

S obzirom da ih je jedan britanski kritičar proglasio «naglasnijim malim bendom u okolini», pretpostavljamo kako će koncert Distortion Trija zasigurno biti najglasniji u okviru 8. međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo 2004.