Teška situacija
123

Muzičari bilježe drastičan pad prihoda, mnogi već traže druge poslove

V.K.
Saša Antić (TBF) i Goran Bare (Foto: Pixell)
Saša Antić (TBF) i Goran Bare (Foto: Pixell)
Pandemija koronavirusa zaustavila je brojne muzičke događaje u 2020. godini. Kao rezultat toga, brojni muzičari i pjevači ostali su bez primarnog izvora finansiranja.

Prema izvještaju Međunarodne konfederacije društava autora, prihodi na globalnom nivou, kada je u pitanju muzička industrija, padat će i do 3,5 milijardi eura.

Kada je u pitanju situacija u Bosni i Hercegovini, rad muzičkih autora regulira Asocijacija muzičkih stvaralaca (AMUS), a kako su naveli za Klix.ba, mnogo stvari utjecalo je na smanjenu visinu prihoda.

"Razlog tome je prvenstveno privremeno prinudno zatvaranje ugostiteljskih objekata, kao i drugih korisnika autorskih muzičkih djela, koje se desilo sredinom godine, a potom i masovno odjavljivanje tih objekata, a što je rezultiralo znatnim neispunjavanjem obaveza po zaključenim ugovorima prema AMUS-u", rekli su za Klix.ba iz ove organizacije.

Prema trenutnim podacima kojima raspolaže Asocijacija, pad prihoda od autorskih naknada iznosi oko 15%.

Muzičari i autori već traže druge poslove

S obzirom na tešku situaciju kada je riječ o muzičkoj industriji, najviše, logično, ispaštaju sami muzičari i pjevači, a mnogi od njih već počinju planirati šta će raditi ukoliko ova situacija potraje duži period, pa je tako izašla vijest kako Goran Bare planira da se ostvari kao konobar, dok Saša Antić, poznati splitski muzičar i član TBF-a, kaže da planira voziti taksi.

Naročito je teška situacija kod muzičara koji nemaju naknade za autorstvo te njihova egzistencija ovisi isključivo o organizovanim muzičkim događajima.

Za sada, kako su naveli iz AMUS-a, naknade autorima i dalje se isplaćuju, ali u manjem obimu zbog trenutne situacije u vezi s koronavirusom.

"Isplate autorskih naknada AMUS prema svojim članovima i dalje vrši planirano dva puta godišnje, samo u manjem iznosu s obzirom na pad naplate autorskih naknada od korisnika", saopštili su iz ove organizacije te istakli kako AMUS ima organizovan fond za socijalne namjene, preko kojeg se isplaćuju određeni iznosi za izvođače kojima je pomoć neophodna.

"Članovi AMUS-a imaju konstantnu podršku kroz Fond za kulturne i socijalne namjene, te sve pristigle zahtjeve od autora članova AMUS-a, a kojima je pomoć neophodna, Upravni odbor AMUS-a nastoji u skladu s fondom odobriti", zaključili su za Klix.ba.

Prema podacima koji se mogu naći na stranici ove organizacije, AMUS je za socijalna davanja u periodu januar-oktobar 2020. godine isplatio ukupno 11.332 KM.

Za zdravstvena davanja AMUS je izdvojio nešto više od 40 hiljada KM, dok je za stipendije djeci preminulih članova izdvojeno 7.800 KM.

Slična situacija u regionu

Kada je u pitanju region, situacija nije mnogo bolja. Prvi su se požalili iz Hrvatskog društva skladatelja te su naveli kako će zabilježiti pad prihoda od 47%.

''Puni razmjer posljedica korona krize osjetit će se tek sljedeće godine, budući da ovi postoci pada sadržavaju naplatu zaostataka iz prethodnih godina", rekli su iz ZAMPA za hrvatske medije.

U Srbiji su muzički stvaraoci izrazili nezadovoljstvo. Kako navode u medijima, prvi su zatvoreni, a posljednji će krenuti da rade.

SOKOJ, udruga muzičara iz Srbije, navela je kako su autorima isplatili određenu socijalnu pomoć, a prema podacima koje je moguće preuzeti s oficijelne stranice, najveće probleme ova asocijacija imala je kada je u pitanju naplata obaveza RTS-a, što je regulisano kroz određene tranše.

Pored toga, komercijalne tv i radijske stanice dobile su određene popuste te odgodu plaćanja obaveza SOKOJ-u.

"SOKOJ-u su se obratila i dobila pomoć iz fonda za socijalna davanja 563 autora koja imaju godišnje tantijeme ispod prosječne zarade u Srbiji, a nemaju drugih primanja osim rada u muzičkoj industriji", saopštili su iz ove organizacije.