Muzika
43

Mostar Rock School: Prezentacija škole na Sarajevo Holiday Marketu

Klix.ba
U nedjelju, 21. decembra, u sklopu Sarajevo Holiday Marketa, sa početkom u 19:30 sati, Mostar Rock School će prezentirati svoj rad. Ovo će ujedno biti i prvi put da škola promovira svoj rad u Sarajevu sa koncertnom aktivnošću.
Publika će imati priliku poslušati tri benda: Parlament i Floridus, koji djeluju u sklopu Mostar Rock School, kao i jednu Session formaciju koja je odabrana isključivo za ovaj koncert.

Band Floridus je osvojio prvo mjesto na Jager Music Night takmičenju 2013. godine, gdje su osvojili snimanje albuma u studiju Skirlibaba, a upravo na ovom koncertu će premijerno izvesti pjesme koje će se naći na njihovom albumu prvijencu.

Mostar Rock School je program koji postoji već treću godinu i godišnje servisira preko 100 mladih muzičara. Polaznici škole su većinom iz Mostara i okoline, ali isto tako jedan broj polaznika koji pohađa program škole dolazi iz drugih gradova u BiH. Obzirom da je Rock škola jedna od obaveznih outreach aktivnosti Koledža Ujedinjenog Svijeta – Mostar, pet polaznika iz internacionalnih zemalja također pohađaju program Rock škole.

Programske aktivnosti se održavaju u prostorijama MC Pavarotti gdje škola nudi obrazovni progam kroz individualne časove na dnevnoj bazi, kao i programe kombiniranih časova i session bendova koji rade na zadatim muzičkim temama.

Škola organizira i predavanja na teme iz muzičke industrije, poslovanja i teorije.

Održava radionice sa gostujućim poznatim ličnostima iz muzičkog svijeta, te organizira koncerte i snimanja za istaknute bendove i session formacije. Pored obrazovnog programa, Mostar Rock School je i mjesto susreta i suradnje, te nudi svoju infrastukturu (potpuno opremljene muzičke prostorije) za vježbanje i probe svim zainteresiranim muzičarima i bendovima iz Mostara i okoline.

U toku jedne programske godine, Mostar Rock School održi preko 2500 školskih satiu vidu individualne i kombinirane nastave za bubnjeve, bass gitaru, električnu gitaru, klavijature i vokal, a kroz svoj Session bands program prezentira i do 70 bend formacija.Iz Session band programa se obično rađaju budući bendovi na inicijativu polaznika koji onda prelaze u Band coachprogram koji se fokusira isključivo na autorski rad mladog benda. Band Floridus je nastao upravo kroz jedan ovakav proces unutar školske godine 2012/2013.

Veoma nam je bitno istaknuti da je Ambasada Kraljevine Norveške ključni donator, uz čiju podršku škola uspijeva realizirati ovaj program već treću godinu zaredom.

Za više informacija o školi, možete nas posjetiti na www.mostarrockschool.org.