Muzika
0

Mjuzikl "Kristina iz Duvala" konačno na Broadwayu

Sarajevo-x.com
Muški članovi najpopularnije švedske grupe "Abba“, Benny Anderson i Bjorn Ulvaeus, konačno su postigli zajednički dogovor oko parnice koju su vodili sa švedskim dramskim piscem. Naime, spor je pokrenut oko autorskih prava za pozorišni mjuzikl.

Prema zajedničkoj izjavi koju su Andersson, Ulvaeus i dramski pisac Carl-Johan Seth dali u ponedjeljak, svađa je konačno okončana, a zajedno će odlučiti ko je autor, i ko će ostvariti autorska prava na mjuzikl "Kristina iz Duvala“.

U fokusu ovog mjuzikla je siromašna Šveđanka iz 19. vijeka. Prvi put je izveden 1995. godine u Malmeu, a prije nego je trebao biti premijerno prikazan i u Stockholmu, ova trojica umjetnika su započela sudsku bitku oko autorskih prava.

"Članovi Abbe su prvenstveno smatrali da priznanje treba otići režiseru predstave“, izjavio je Sethov odvjetnik Stefan Michelson. Kada se predstava trebala pojaviti na Broadwayu, Anderson i Ulvaeus su odlučili podnijeti tužbu protiv Setha na sudu u Stockholmu.

Kako saznaje Reuters, sud je presudio u korist članova "Abbe", ali Seth je podnio žalbu na presudu. U skladu sa novim dogovorom, žalba je povučena.

Steffan Michelson je izjavio da je njegov klijent zadovoljan sa sporazumom koji su postigli, a kada se predstava bude izvodila, prvi put nakon sudskog spora, saznaćemo detalje o autorskim pravima. Odvjetnik je također dodao da su već u toku novi planovi za izvedbu predstave.

Dvojac Anderson i Ulvaeus su, poslije muzičke stanke sa karijerom grupe Abbe 70-tih godina, nastavili svoju karijeru na pozornici. Njihov najpopularniji muzikl je "Mamma Mia“, koji sadrži većinu pjesama grupe "Abba", a prikazan je širom svijeta. Ovu predstavu je već pogledalo oko 30 miliona ljudi.