Muzika
175

Maya Sar uoči koncerta u Narodnom pozorištu: Moja misija je vratiti muzici dostojanstvo

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bh. kantautorica, kompozitorica i pjevačica Maya Sar će 6. maja održati koncert u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

U pitanju je koncert kojim će Maya Sar nastaviti svoju bh. turneju pod nazivom "Live in theatre", koja je počela krajem marta koncertom u Narodnom pozorišu u Tuzli, nastavivši se nastupom u Banjoj Luci.

Kako je sama autorica pojasnila na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Narodnom pozorištu, "Live in theatre" je koncept koji je poznat u svijetu, a želja im je bila i u BiH napraviti nešto što može participirati u svjetskim standardima.

"Svaki od tih prostora ima svoj značaj u kulturnom smislu i institucija je koja nikad ne gubi na vrijednosti. S druge strane, postoje kriteriji po kojima neki sadržaj može dospjeti na jedno mjesto kao što je teatar, zna se bonton i odnos prema jednoj takvoj instituciji, ali i programu koji nudimo", kazala je Maya Sar.

Izrazila je zadovoljstvo što u svakom pozorištu ima koncertni klavir s obzirom na to da je to njen instrument s kojim ima posebnu vezu i uz pomoć kojeg stvara svoje pjesme.

"S druge strane, ja imam posebnu emotivnu vezu sa ovom kućom zato što sam prije skoro 14 godina bila dio ansambla opere Narodnog pozorišta Sarajevo, tako da će koncert 6. maja biti posebno emotivan za mene", kazala je Maya Sar.

Dodala je kako joj je drago da u našoj zemlji i dalje postoji publika koja cijeni umjetnost i koja je na najljepši način doživljava, te time nagrađuje autora.

"Koncept moje karijere baziran je na kantautorstvu i pjesmama koje sama pišem, a moja misija je vratiti dostojanstvo muzici i umjetnosti kojom se bavimo", kazala je autorica.

Prema riječima Mahira Sarihodžića, producenta koncerta, u pitanju je produkcijski kvalitetan koncert za čiju se organizaciju pobrinula agencija Gramofon. S Mayom Sar će na bini nastupiti 10 članova njenog benda - tu su duhačka sekcija i prateći vokali koji doprinose posebnoj atmosferi i koji su uz pjevačicu od samog početka.

Maya Sar već nekoliko godina surađuje sa regionalnim izvođačima kao kompozitorica i autorica tekstova, a nedavno je gostovala na novom albumu hrvatske pjevačice Tereze Kesovije kao autorica nekoliko pjesama. Najavila je i kako će na koncertu u Sarajevu napraviti omaž za nekoliko autora koje izuzetno cijeni.

Maya Sar će prije sarajevskog koncerta održati koncert i u Mostaru, 27. aprila u Domu herceg Stjepan Kosače. Bh. turneja završava 20. maja koncertom u Zenici, a na jesen slijede koncerti u Zagrebu, Beogradu, Podgorici i ostalim gradovima regije, a u planu je i sljedeći album.