Regionalna pop zvijezda

Intervju / Matija Cvek ususret koncertu: Veselim se Sarajevu i svemu onome što ovaj grad jeste

Matija Cvek (Foto: Mia Milovčić)
Matija Cvek (Foto: Mia Milovčić)
L. R.
03.12.2023. u 22:02

Višestruko nagrađivani hrvatski muzičar Matija Cvek zajedno s bendom The Funkensteins će 14. decembra u klubu Cinemas Sloga prvi put nastupati pred sarajevskom publikom. Tim povodom za Klix.ba govorio je o svojoj karijeri te saradnji s Marijom Šerifović, ali i da je inspiraciju za jednu pjesmu našao upravo u Bihaću.

Iako se profesionalno bavio nogometom, mladi Zagrepčanin gajio je veliku ljubav prema muzici. Hrvatskoj javnosti postao je poznat nakon učešća u HRT-ovoj emisiji "A strana" i objavljivanja singla "Visine".

Svojim specifičnim glasom i izvođenjem visokih tonova ubrzo osvaja radio stanice širom regiona, nakon čega postaje dobitnik brojnih nagrada kao što su Porin i Cesarica. Stoga smo ga pitali koja je tajna njegovog uspjeha i milionskih pregleda na Youtubeu.

"Tajne nema. Volim to što radim najviše na svijetu i u tom je sva moja strast. Uz nešto talenta, pregršt osmijeha i dobre volje, entuzijazma i discipline očito je sve moguće. Nisam pretpostavljao da ću imati milionske preglede, ali sam se uvijek potajno nadao. Bilo bi licemjerno reći da me rezultati ne vesele i ne pune samopuzdanje", rekao je Matija Cvek.

Prvi album "Izbirljivo i slučajno" objavljuje 2021. godine, gdje su se posebno istaknule pjesme "Visine", "Praviš me ludim", "Ptice", "Blizu" i "Drama", a to ga ujedno dovodi i do osvajanja Porina za najbolji album pop muzike što je nevjerovatan uspjeh za jedan debitantski album.

U septembru ove godine objavio je i svoj drugi album "Vile se ovdje igraju", koji je za razliku od prvog albuma prepoznatljivog po pop funk zvuku nešto konceptualniji i prirodniji.

"Sve je to i logično budući da je ploča snimana u kratkom kreativnom periodu i na njoj je radio moj stalni prateći bend uz producenta Ivana Pešuta. Ovaj album je za mene osoban, intiman, duhovan i izrazito muzikalan. Nadam se da će se slušati kao cjelina te da će mu pažnja biti posvećena", objašnjava Matija.

Mnoge njegove pjesme inspirisane su stvarnim mjestima. Tako je pjesmu "Kraj Save" posvetio Zagrebu, a pjesma "Zalazak" dogodila se nakon promatranja zalaska sunca na moru. No, interesantno je da su upravo pjesma i novi album "Vile se ovdje igraju" dobili naziv inspirisan natpisom "Ovdje se vile igraju", koja se nalazi na jednoj od najljepših turističkih destinacija u BiH, a to su Japodski otoci nedaleko od Bihaća.

"Japodski otoci sami po sebi doista jesu inspirativno mjesto, a tabla 'Ovdje se vile igraju' bila je 'poguranac' u ovu predivnu pjesmu, a kasnije i naslov cijelog albuma. Inspiracija je svuda oko nas, treba ju tražiti i provocirati. Pravila nema, ali konstantom i dosljednošću vrlo vjerovatno ćemo naići na najbolje ideje", poručio je.

Budući da sam radi tekstove za svoje pjesme zanimalo nas je ko su mu uzori, odakle još crpi inspiraciju te da li možemo očekivati njegove tekstove i kod drugih muzičara iz regiona.

"Inspiracija su ljudi, događaji, osjećaji, svijet koji nas okružuje. Đorđe Balašević je nepresušan izvor divljenja, Jakša Fiamengo pjesnik slikar, Zdenko Runjić autor je najljepših hrvatskih pjesama, Kemal Monteno čovjek duša... Nadam se da ću imati priliku kroz život pisati bitne pjesme, pjesme koje ostaju, pjevao ih ja ili neko drugi manje je bitno", naveo je 30-godišnji hrvatski muzičar.

Ipak, hit po kojem ga publika u regionu najbolje poznaje je duet "Trebaš li me" s Eni Jurišić, a za koji su osvojili čak tri Porina i to u kategorijama za pjesmu godine, najbolju vokalnu saradnju te za najbolji video.

No, može se reći da je kruna njegove dosadašnje karijere ipak nedavno objavljeni duet "Pola sunca" s Marijom Šerifović, koja je u roku od dva dana završila u Youtube trendingu širom Evrope, a trenutno broji više od pet miliona pregleda.

"Upoznali smo se prošle godine, bio je to dosta iznenađujući telefonski poziv, a par zajedničkih sati rezultirali su ovim uspješnim duetom. Marija je upravo onakva kakvu sam je i zamišljao, jednostavna, iskrena, srdačna i nenormalno talentirana. Razmijenili smo par ideja, preslušali neke moje demo snimke i na kraju se odlučili na duet. Bane Opačić je autor pjesme 'Pola sunca' koja nas je osvojila", ispričao nam je Matija.

Nakon odličnih i rasprodanih nastupa u Mostaru i Beogradu, novi album, ali i svoj dosadašnji rad, Matija će zajedno s bendom The Funkensteins uskoro predstaviti i sarajevskoj publici. Budući da mu je ovo prvi put da nastupa u Sarajevu, pitali smo da li su on i bend spremni te kakva su njegova očekivanja.

"Veselim se Sarajevu i svemu što Sarajevo jeste. Do sad sam ga posjećivao isključivo turistički, a 14. decembra napokon predstavljam svoj život Sarajevu. Očekujem dobro raspoložene ljude, slušatelje otvorenog uha i srca za sve dinamično, nježno, sjetno i razigrano što im imamo za ponuditi. Ja vjerujem da smo mi spremni, a nadam se da će ljudi u publici prije koncerta malo poslušati 'Izbirljivo i slučajno' i 'Vile se ovdje igraju'", poručio je za kraj Matija Cvek.

Podsjećamo, karte za nastup Matije Cveka i The Funkensteinsa još uvijek su dostupne na platformi kupikartu.ba, kao i na platou Skenderija i biletarnici u BKC-u.

32