Muzika
9

Marčelov koncert u Sarajevu će biti i rođendansko slavlje

Klix.ba
Foto: Luka Bošković
Foto: Luka Bošković
Srbijanski reper Marčelo održat će koncert u sarajevskom Kriterionu u subotu, 24. januara 2015. godine.

Podsjećamo, koncert je trebao biti održan 8. novembra 2014. godine, no odgođen je zbog Marčelove bolesti. Ipak, ovo mu je poseban koncert jer će, pored promocije novog albuma, ovaj koncert biti i rođendansko slavlje, budući da dan ranije proslavlja svoj 32. rođendan.

Ukoliko ste ranije kupili karte za novembar, možete ih iskoristiti za koncert u subotu. Oni koji nisu nabavili svoje karte, mogu to uraditi u Kriterionu, po cijeni od 10 KM. Organizatori napominju da je broj karata ograničen, te se nadaju da će biti rasprodate u naredna tri-četiri dana.

"Napet šou" nije običan muzički album - to je "knjigoalbum". "Napet šou" je svojevrsni umjetnički projekt na kojem je vrijedno i dugo radilo više od pedeset umjetnika. Prema riječima izdavača, ovaj "knjigoalbum" je zbirka eseja o temama kojima se Marčelo bavi u tekstovima pjesama sa novog albuma, kao i zbirka pjesama koje su na albumu. "Knjigoalbum" predstavlja jedinstvenu zbirku savremene poezije i pronicljivih, svježih, analitičnih, ali i ljudskih toplih portreta svijeta koji nas okružuje.

Marko Šelič Marčelo rođen je 22. januara 1983. godine u Paraćinu. Karijeru je započeo 1997. u Paraćinu, a ozbiljnije se počeo baviti repom 1999. Nastupao je s grupom Rhyme Animal po Srbiji. Samostalno je počeo pisati pjesme 2001. i tada surađuje s Oneyom. Potpisao je ugovor za Basivity Music. S Oneyom je počeo repati kako bi publika čula za njega.

U novembru 2003. izašao je njegov debi album "De Facto" i počeo je sarađivati s reperima iz regije. Publika ga je prihvatila zbog njegovih pjesama koje su dolazile iz srca i opominjale srbijansko društvo. Dobio je titulu "glasnogovornik generacije". Najviše se bure podiglo oko njegove pjesme "Kuća na promaji" u kojoj se dotakao atentata na Zorana Đinđića i brutalnosti srpske policije.

Napustio je Basivity Music 2004. i potpisao ugovor s Multimedia Musicom. Njegov trud se isplatio sa dosta slušanim pjesmama "Šarada", "Otkucaji", "Pozerište", "Novi Vavilon" i "Senke". Na albumu se pojavljuju razni gosti, kao što su Sky Wikluh i Timjah, Škabo, X-centar, Marko Milivojević (ex-EKV), Ministar Lingvista, DJ Raid i Flip Flop. Dobio je nagradu Davorin 2006. za najbolji rock/pop/hip-hop album godine, kao i nagradu za pjesmu godine.

Marčelo je napisao i roman "Zajedno sami", koji je dobio nagradu 2008. Njegov album "Treća strana medalje" također je dobro prošao, dobivši medalju za najbolji regionalni hip-hop album 2009.

Marčelo je 2010. objavio album "Deca i Sunce". U oktobru 2012. u saradnji sa NVO Astra izbacuje pjesmu "Čep" koja je nastala kao dio projekta u borbi protiv trgovine ljudima. U 2014. godini izlazi njegov album "Napet Šou".