Muzika
0

Makedonija tuguje za Tošetom Proeskim

FENA
Vijest o smrti Tošeta Proeskog bolno je u utorak odjeknula u cijeloj Makedoniji, posebno u njegovu rodnom gradu Kruševu, a Vlada Makedonije najavila je da će dan pogreba popularnog pjevača biti proglašen danom žalosti.

Makedonski parlament, Sobranje Makedonije, prekinuo je rad odavanjem počasti jednominutnom šutnjom poginulome miljeniku nacije.

Vijest o pogibiji Tošeta Proeskog građani Makedonije primili su nevjericom i dubokom tugom. Ljudi se masovno okupljaju na središnjem trgu u Skoplju i u ostalim gradovima te paljenjem svijeća odaju počast popularnom pjevaču. Na središnjem skopskom trgu je otvorena i knjiga žalosti u koju su se upisali najviši makedonski dužnosnici, strani diplomati i građani.

Sve radio i TV stanice emitiraju izvanredne emisije o Tošetu Proeskom, u kojima se, uz izjave o poginulome mladom pjevaču, emitira isključivo njegova muzika. Proeski, koji je uz ostalo u svojoj pjevačkoj karijeri izdao i obrade brojnih izvornih makedonskih narodnih pjesama, bio je zadnjih nekoliko godina i ambasador UNICEF-a u Makedoniji.

Predsjednik države Branko Crvenkovski za makedonski radio je izjavio da je Makedonija u tuzi zbog tragične smrti ikone makedonske muzike. "Toše je bio ličnost koju niste mogli ne voljeti", rekao je Crvenkovski, izražavajući duboku sućut roditeljima i bližnjima Tošeta Proeskog.

Vlada Makedonije donijela je odluku da se dan pogreba Tošeta Proeskog proglasi danom žalosti, a poginulog pjevača posthumno će proglasiti zaslužnim građaninom Republike Makedonije. U telegramu sućuti roditeljima poginulog, makedonski premijer Nikola Gruevski ističe da je Toše Proeski bio ne samo veliki umjetnik već i humanist pun dobrote, ljubavi i vjere u ljude i Boga, zbog čega će ostati ponos Makedonije, a njegova djela neprocjenjivo bogatstvo.

Telegrame sućuti roditeljima Proeskog uputili su i predstavnici diplomatskog kora, među kojima hrvatski ambasador Ivo Kujundžić, američka ambasadorica Jillian Milovanović i predstavnik EU Ervan Fwere.

Koncem prošlog mjeseca Toše Proevski je održao veliki humanitarni koncert na stadionu u Skopju namijenjen hendikepiranim osobama.