Muzika
258

Maja Milinković: U Lisabon je stigla u društvu snova i gitare, a sada spaja fado i sevdah

Piše: A. P.
Sarajevska pjevačica Maja Milinković već više od dvije godine živi u Portugalu, gdje bi uskoro trebala objaviti novi album sa fado numerama i sevdalinkama "Amajlija" ili "Fado é sorte".

"Novi album je djelo rađeno sa mnogo ljubavi i strpljenja. Nešto sto donosim na ovaj svijet i što će nadam se i biti prihvaćeno sa istom ljubavlju sa kojom se radilo na njemu. Osim tradicionalnih fado pjesama, naći će se na njemu i sedam originala kao i dvije sevdalinke uz pratnju portugalskih gitara. Umjetnici koji su učestvovali zajedno sa mnom u stvaranju ovog albuma su vrhunski muzičari iz fado elite", s ponosom najavljuje Maja u razgovoru za Klix.ba.

U pregovoru je sa nekoliko portugalskih izdavačkih kuća, kao i nekoliko inostranih, a od izdavača zavisit će i promocija u BiH.

Na život u Lisabonu nije joj bilo teško navići se. Međutim, ne krije da osjeća veliku čežnju za rodnim Sarajevom.

"U početku je bilo lako, jer imate onaj faktor oduševljenja i ne razmišljate šta radite niti kako će to utjecati na vas, a zatim momenat kada shvatite da ste zaista tu i postanete svjesni sadašnjosti, tada počnete osjećati 'saudade' – čežnju, dok ne naučite živjeti sa tim osjećajem i on postane dio vas i vašeg bitka", objasnila je Milinković.

Zahvaljujući internetu i društvenim mrežama mnogo lakše i češće komunicira sa svojim najdražima.

"Ipak, ono što internet ne može nadomjestiti su zagrljaj, miris, ukus, svakodnevnica i suživot i to je ono što mi najviše nedostaje", kaže Maja koja Sarajevo posjećuje najmanje dvaput godišnje.

Dodaje da su Portugalci također veoma spontani, veoma druželjubivi i dobri domaćini, pa joj to uveliko olakšava život.

Prisjetila se i vremena kada je na nagovor prijatelja odlučila doći u Lisabon.

"Kada sam stigla u Lisabon u društvu mojih snova i moje gitare, ušla sam u prvu kuću fada na koju sam naišla i zatražila da pjevam fado. Pitali su me da li govorim portugalski, odgovorila sam: 'Ne, ne govorim, ali pjevam na portugalskom'. Pustili su me da pjevam i prvo jednu, pa još jednu i još jednu pjesmu. Rekli su da imam dušu za fado i preporučili me u susjednoj kući fada, gdje sam i upoznala Marizu i imala čast da pjevam sa njom. Kako ne postoji škola, niti fakultet za fado, kuće u kojima se pjeva fado jedino su mjesto gdje možete 'studirati' fado i ispeći zanat, pa sam tako i ja dvije godine pekla zanat pjevajući u različitim fado kućama i u međuvremenu ovladala portugalskim jezikom i pismom", ističe pjevačica kojoj je veliki uspjeh donijelo i učešće na tamošnjem X Factoru, gdje je ostvarila zapažen uspjeh i dobila brojne pozive za gostovanja u raznim TV emisijama, festivalima, radiostanicama i koncertima.

Trebala joj je godina dana da potpuno savlada portugalski jezik, a danas već piše poeziju na njemu.

"Život je ovdje mnogo drugačiji, ljudi su smireni i to mi jako godi. Vole dobro jesti i uživati u životu Imaju u sebi neki neobičan, njima svojstven mir, čini vam se da su ovdje duže nego ostali narodi, kao da imaju neku iskonsku mudrost. Blago su melankolični i jako strastveni", otkriva svoje dojmove Maja i dodaje da je veoma zadovoljna svime što je u životu postigla.

"Kada bih ponovo sve ispočetka, uradila bih isto, samo još ranije", kazala je na kraju razgovora za Klix.ba.