Muzika
3

Lennonovo pismo o Yoko Ono prodano za 28 000 dolara

FENA
Pismo koje je John Lennon, pjevač i gitarist najpopularnije muzičke grupe 20. stoljeća - Beatlesa napisao televizijskom voditelju Joeu Franklinu, a u kojem ističe talent svoje žene Yoko Ono, prodano je na bostonskoj aukciji za 28.000 dolara, piše časopis Roplling Stone.

U pismu napisanom 1971. Lennon hvali ženin muzički talent i moli Franklina da posluša njezin tada novi album "Fly", prenosi Hina.

"Naravno da Yoko može bolje objasniti svoju muziku uživo, no ovo je neka vrsta uvoda. Pjesma "Mrs. Lennon" na albumu "Fly" je primjer njezine više konzervativne strane. Izvježbana je kao klasični muzičar te je kao glavni predmet na Sarah Lawrence Collegeu uzela komponiranje. Nekonvencionalno je, ali ne dajte da vas to preplaši", napisao je Lennon.

Lennonovo pismo Franklinu samo je jedan od mnogih predmeta Beatlesa prodanih na aukciji bostonske kuće "RR" 24. oktobra. Hrpa materijala o prijenosu dionica iz 1969. na kojoj stoje potpisi svakog pojedinog člana poznate četvorke, prodana je za 16.000 dolara, budući da su bilo kakvi dokumenti s potpisima četvorke iz te godine veoma rijetki.

Na aukciji je prodano 350 rock memorabilija, od odrezaka ulaznica za Beatlese i zlatne ploče Crosby, Stills and Nasha do Led Zeppelinovih potpisanih nota za pjesmu "Stairway to Heaven" te gitare koju je posjedovao i svirao pjevač Journeya Neal Schon.

Najvrjedniji predmet prodan na aukciji bila je potpisana Fender Precision bas gitara Dee Dee Ramonea koju je svirao na turnejama sredinom 80-ih.

Bas koji je poznati rocker potpisao, prodan je za 38.000 dolara.

Rukom pisan tekst pjesme Joeya Ramonea "Maria Bartiromo" (oda voditeljici poslovnih vijesti u koju se pokojni pjevač Ramonesa zaljubio), prodan je za 1886 dolara, a kupila ga je sama Bartiromo.

Njegove naočale jantarne boje prodane su za 12.400 dolara, crne kožne hlače za 7100 dolara, a kožna jakna za 7000 dolara.