Iznijeli detalje
23

Laibach: Ukrajinci su nam otkazali koncert zbog naše tvrdnje da je Rusija glavni, a ne jedini agresor

I. S.
Foto: Pixsell/Boris Ščitar
Foto: Pixsell/Boris Ščitar
Članovi slovenske grupe Laibach su u novom intervjuu, između ostalog, govorili o otkazanom koncertu u Kijevu, koji je trebao biti održan 31. marta ove godine u dvorani Bel Etage pod nazivom "Eurovision".

"Do nastupa nije došlo zbog nesporazuma. Na godišnjicu vojne agresije na Ukrajinu željeli smo iskazati podršku i solidarnost s ukrajinskom državom i narodom, pa smo provjerili je li moguće održati koncert u Kijevu. Kontaktirali smo profesionalnog organizatora koncerata, koji nam je potvrdio da bi takav koncert u Kijevu bio moguć i jako dobrodošao. O detaljima smo se dogovarali oko tri mjeseca. Unatoč činjenici da su organizatori odredili cijenu ulaznica za koncert od gotovo 20 eura, odlučili smo ne tražiti honorar, nego sav prihod od ulaznica donirati dobrotvornim udrugama i žrtvama rata u Ukrajini", rekli su za Večernji list.

Koncert je službeno najavljen 22. februara, a ulaznice su puštene u prodaju. Ispričali su kako su udmah nakon službene najave koncerta uslijedile su žestoke reakcije i negodovanja na društvenim mrežama zbog nekih njihovih navodnih stavova pa je promotor zahtijevao njihovu službenu i nedvosmislenu izjavu da beskompromisno podržavaju Ukrajinu i osuđuju Rusiju kao agresora.

"Dali smo takvu izjavu, ali smo i dodali da to ne znači da mrzimo sve rusko i da još uvijek bezrezervno cijenimo neke ruske umjetnike. Organizator je ipak 26. ferbuara odlučio otkazati koncert zbog i dalje velikog broja negativnih komentara na naša stajališta. Obavijestio nas je da je glavni razlog otkazivanja koncerta naše inzistiranje na tvrdnji da je Rusija glavni agresor u ovom ratu, a ne jedini agresor te da je u cijeloj priči zapravo riječ o klasičnom proxy ratu, što Ukrajinci nikako ne žele čuti", naveli su.

Tvrde i da je i popis ruskih umjetnika koje je Laibach naveo kao svoju inspiraciju naišao na nerazumijevanje.

"Kako je promotor doslovno rekao: 'Za nas je sada sve rusko otrovno. Ruska književnost je zlo, ruski jezik je zlo, sve rusko izaziva samo mržnju. Vidim da to niste znali, ali vaše su izjave izazvale nemalo ogorčenje.' Svakako nam je žao što je došlo do te zabrane i očito smo podcijenili identitetski problem Ukrajine, ali i dalje ostajemo pri svojim stavovima. No, nadamo se da ćemo u Ukrajini svejedno nastupiti čim situacija za to bude sazrela", ispričali su.