U Srednjoj muzičkoj školi
3

Koncert Zagrebačkog kvarteta u okviru 27. Sarajevskih večeri muzike

I. S.
Danas u 20 sati, u Koncertnoj sali Srednje muzičke škole Sarajevo "Cvjetko Rihtman", u okviru 27. Sarajevskih večeri muzike nastupit će renomirani Zagrebački kvartet.

Predstavit će se Gudačkim kvartetom Franza Josepha Haydna, te Gudačkim kvartetom Edvarda Griega.

Gudački kvartet nastao iz stvaralačkog pera klasičkog velikana Franza Josepha Haydna prvi je od ukupno šest kvarteta okupljenih oko opusa 76 - za kojeg se smatra da je u tehničko-kompozicionom, ali i inetrpretativnom smislu kruna Haydnove genijalnosti na polju kamernog muziciranja. Kvartet je posvećen mađarskom grofu Josephu Georgu von Erdődyju, a sudeći prema britanskom historičaru muzike i muzičkom piscu Charlesu Burneyu kvarteti op. 76 prepuni su inovatinovsti, vatrenosti i dobrog ukusa, koje je genij objedinio u jedinstvenu i kompaktnu muzičku cjelinu.

S druge strane, Edvard Grieg je, poput Jana Sibeliusa, s praksom pisanja gudačkih kvarteta započinjao nekoliko puta da bi se na taj korak konačno odvažio 70tih godina 19. stoljeća. Kvartet u g-molu počeo je pisati u ljeto 1877. godine, tokom boravka na farmi u Hardangeru u rodnoj Norveškoj. Nakon što je Kvartet završen tokom zime, na ljeto 1878. godine pisao je prijatelju:

"Nedavno sam završio gudački kvartet koji još uvijek nisam čuo, radi se o djelu u g molu koje nije namijenjeno malim umovima! Cilj mu je širina, energičnost, let mašte i, iznad svega, punoća tona za instrumente za koje je napisan."