Muzika
0

Koncert na Mount Everestu za oboljele od raka

Sarajevo-x.com
Grupa od tridesetak preživjelih od raka iz Amerike, Velike Britanije, Australije, Kanade i Francuske planira u oktobru organizirati muzički koncert na Mount Everestu, u nadi da će muzički događaj na najvišoj pozornici na svijetu podići svijest ljudi širom svijeta o ovoj smrtonosnoj bolesti.

Više od 36 osoba, među kojima su i muzičari koji su vodili tešku bitku sa rakom, ove sedmice će napustiti Katmandu i krenuti ka baznom kampu na 8.850 metara visokoj planini kako bi započeli sa pripremama za organizaciju neobičnog koncerta na Kala Patharu.

Kala Patthar, lociran oko 5.500 metara iznad baznog kampa, popularna je destinacija hiljade alpinista koji se ovamo upute svake godine iz različitih dijelova svijeta.

"Dižemo bitku protiv raka u nove visine, a nema višeg mjesta na svijetu od ovog kojeg smo izabrali", izjavila je u srijedu Shannon Foley, direktorica dobrotvorne organizacije iz Denvera, "Love Hope Strength Foundation".

39-godišnji James Chippendale iz Dallasa (Texas) koji je pobijedio rak također je kazao da će uz pomoć novca koji prikupe ovim koncertom obezbijediti medicinsku opremu za lokalnu bolnicu u Bhaktapuru, u blizini Katmandua, glavnog grada Nepala.

Na neobičnom koncertu dobrotvornog karaktera nastupit će nekoliko grupa poput "The Alarm", "Stray Cats", "Fixx" i "Squeeze".