Nazvao je nacionalistom
120

Jergović prozvao Karić: Ona je postapokaliptični parafenomen koji s Olimpijadom nema ništa

I. S.
Foto: Pixsell/Davor Puklavec - Klix.ba/I. Š.
Foto: Pixsell/Davor Puklavec - Klix.ba/I. Š.
Bh. književnik Miljenko Jergović je prozvao gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić zbog koncerta Tonyja Cetinskog koji je otkazan.
"Ovih dana traje mala bijedna aferica sa zabranom koncerta Tonyja Cetinskog u Sarajevu. Koncert je, kako god cijelu stvar sad objašnjavala, a objašnjava je na najodurniji i najmahalskiji zamislivi način - biva, problemi s plaćanjem - zabranila nacionalistička gradonačelnica današnjeg Sarajeva, a podršku joj daje neka čudna čeljad, govorenjem kako 'imamo mi i svojih pjevača'", započeo je.

Dodao je kako valjda podsjetiti da su za otvorenje Zimskih olimpijskih igara u Domu mladih pjevali Lepa Brena i Đorđe Balašević. Dodao je da i sama Brena na to podsjeća na društvenim mrežama.

"U to vrijeme, dakle, u vrijeme kada su Zimske olimpijske igre u Sarajevu bile moguće, tu smo Beograđanku i tog Novosađanina smatrali 'svojim pjevačima'. I tu sva priča započinje i završava. Benjamina je postapokaliptični parafenomen, koji s Olimpijadom nema ništa", također je napisao te podsjetio na svoj članak o mnogo kasnijem Balaševićevom koncertu u Sarajevu.

Podsjećamo, Karić je jučer izjavila da Grad Sarajevo nije bio organizator koncerta Tonyja Cetinskog.

"Zbog nemogućnosti zakonskog unosa i utroška sredstava, Grad Sarajevo nije bio u mogućnosti podržati navedeni koncert. Dakle, ne radi se apsolutno ni o kakvom animozitetu ni o otkazivanju. Nismo mogli otkazati nešto što nismo ni zakazali. Jednostavno nismo mogli na zakonit način sprovesti sve procedure", između ostalog je kazala.

Tony je u intervjuu za magazin Story rekao da hajka nema veze s ljudima i njegovom publikom u BiH te da politika i većina medija ionako odavno nisu slika društva u cjelini.

"Jednostavno je neko iz BiH ko stanuje u Hrvatskoj iz svoje udobne fotelje odlučio baciti kost i neki su se ljudi i mediji upecali pa pokazali ko su i šta su, a ostali su prepoznali bačenu kost i nisu nasjeli na priču. Sasvim slučajno je ta bacačica kostiju iz BiH, ali iz fotelje svoga doma u Hrvatskoj, odlična prijateljica sa šeficom grada Sarajeva i šta dalje komentirati", između ostalog je rekao.