Muzika
358

"Jednog dana kada odem": Kako je o Montenu govorio i pjevao Toma Zdravković...

Klix.ba
Na današnji dan, kad će biti sahranjen velikan bh. i ex-yu muzičke scene Kemal Monteno, prisjećamo se još jedne muzičke legende, Tome Zdravkovića.
"Jednog dana kada odem, jednog dana kada odem ja, ostaviću pesme svoje, nek' ih staro društvo zapeva..."

Najpoznatiji bosanskohercegovački kantautor šansonjer, te jedan od najboljih kantautora na području bivše Jugoslavije Kemal Monteno, te legendarni "kralj kafana i boema" Toma Zdravković su bili veliki prijatelji, a Kemal Monteno mu je svojevremeno i napisao pjesmu "Pesme moje", za album "Dotak'o sam dno života" (1984.) koji je Toma Zdravković snimao u Sarajevu.

Toma je pojasnio kako je za svoj novi album Montena zamolio da mu napiše dvije-tri pjesme, te je tako nastala "Pesme moje" sa refrenom u kojem je Monteno poredao sve Tomine hitove u jedan.

"Vidiš da smo omatorili... On je još mlad, reko' - bit ćeš ti još mladić kad me budeš slušao... I Kemo mi napravi 'Pesme moje', valjda misli da ću ja da otputujem negdje daleko... Kemin tekst, Kemina melodija i fina pjesma", predstavio ju je Toma Zdravković na jednom od nastupa na kojem mu se pridružio i Kemal Monteno.

Podsjećamo, Kemal Monteno je preminuo 21. januara 2015. u zagrebačkoj klinici Rebro u 67. godini usljed komplikacija koje su nastale nakon transplantacije bubrega.

Kemal Monteno će biti sahranjen danas u Aleji velikana na gradskom groblju Bare u Sarajevu.