Muzika
0

James Brown, legenda soula u Zagrebu

FENA
James Brown koji je već decenijama nosilac titule najboljeg i najvećeg izvođača soul muzike, kao i epiteta "Soul Brother Number One", "The Godfather of Soul", "Mr. Dynamite", gostovat će 5. novembra u zagrebačkoj dvorani KC "Dražen Petrović".

Mnoge generacije odrasle su uz njegovu muziku. James Brown je pravi ˝hitmaker˝ sa 114 ulaza na Bilboardovu "R&B" top listu singlova i 94 ulaza na "Hot 100" top listu singlova. Od navedenog broja 17 ih je doseglo poziciju broj jedan. A to je brojka koju su uspjeli ostvariti još samo Stevie Wonder i Louis Jordan.

Brown je rođen je u Južnoj Carolini 1933 godine. Još kao dijete, radio je u polju i sakupljao pamuk, a po ulicama plesao za sitniš i čistio cipele prolaznicima. Kao šesnaestogodišnjak odlazi u reformatorsku školu na tri godine. Tu je upoznao Bobbyya Byrda, vođu gospel grupe, koji mu ostaje doživotni prijatelj. Brown je trenirao profesionalni boks i baseball, no zbog ozljede na nozi odustaje od sporta i posvećuje se muzici.

Nakon što Brown upoznaje Hanka Ballarda i Fats Domina, Byrd i Brown svoj novi sastav nazivaju "Flames", a u njemu se nalaze brojni pjevači, plesači i multiinstrumentalisti. Tokom proteklih decenija J. Brown je napisao 800 pjesama.

James Brown postaje ikona soula i muzičke industrije. Direktno utiče na stvaranje evolucionarnog takta soul muzike u 60-ima, funk muzike 70-ih i rap muzike 80-ih. Brown također osmišlja srž R&B glazbe snimajući za King i Federal izdavače tijekom 60-ih.

Albumom kao što je ˝Live At The Apollo˝, James Brown ujedinjuje energiju i histeriju u njegovom performansu izvedenom uživo. Vlastitim sredstvima snima i izdaje žive snimke s njegovog koncerta održanog u Apollo Theateru 1962. Nakon samo godine dana album ˝Live At The Apollo˝ dospjeva do drugog mjesta na Billboardovoj top listi albuma.

Brown 1965. godine ima svoj prvi Top 10 singl s pjesmom ˝Papa's Got A Brand New Bag˝, a od tada hitove nastavlja nizati jedan za drugim sljedećih 10-ak godina. Gospel i blues strukture s njegovih prvih ploča daju ritmičnost i vokalnost složenom funk zvuku. Brownova inovativnost tijekom mnogih godina stvaranja utjecala je na popularne glazbene stilove diljem svijeta kao što su funk, rock, Afro-pop, disco, ali djelomično i rap.

James Browna nazivaju i ˝kumom soula˝. On i dalje nastavlja uticati na nove generacije muzičara i fanova. Ulazi u Rock&Roll Kuću slavnih, a 1992. dobiva i prstižnu nagradu "Grammy" za životno djelo.