Muzika
0

Izlazi dobrotvorni CD koji će pomoći iračkoj djeci

Klix.ba
George Michael - jedan od izvođača koji se vatreno zalažu za mir
George Michael - jedan od izvođača koji se vatreno zalažu za mir
Djeci koja su postala žrtve rata u Iraku će pomoći novac od prodaje CD-a snimljenog u dobrotvorne svrhe na kojem će se nalaziti pjesme osamnaest velikih izvođača.

Sav novac od prodaje albuma koji nosi naziv Hope ide u dobrotvornu organizaciju War Child koja je uspostavljena nakon rata u bivšoj Jugoslaviji. War Child je u Irak već poslao timove koji trebaju odrediti šta je potreno uraditi i u gradu Nasiriya je već počelo ponovo otvaranje opljačkanog sirotišta. Oko dva miliona iračke djece pati od neishranjenosti i psihičkih posljedica kao što su strah i depresija.

  1. godine je War Child finansirao album Help na kojem je nastupilo 20 izvođača. Taj album je zaradio više od 1,25 miliona funti za djecu Bosne. Uloga ove dobrotvorne organizacije je otada proširena u mnogim afričkim zemljama, na Filipinima i okupiranim palestinskim teritorijama.

Cd izlazi u ponedjeljak i na njemu se nalaze exkluzivne pjesme od izvođača kao što su Travis, New Order, Paul McCartney, David Bowie i George Michael. Svi izvođači su pjesme snimili besplatno, a diskografska kuća London Records je pristala producirati i distribuirati album bez uzimanja profita.

Sir Paul McCartney je snimio live verziju njegove pjesme Calico Skies tokom proba za njegovu turneju. On kaže sljedeće: "Bez obzira na politiku, na loše i dobre strane rata, djeca su uvijek nevine žrtve tako da sam oduševljen što mogu dati svoj mali prilog za ovu svrhu." Sir Paul kaže da je Hope fenomenalan projekat i da se nada da će pomoći da se spriječi barem dio bola i patnje.

War Child traži pomoć od cijelog svijeta. "Bez obzira na to šta individualno mislimo o ratu, patnja djece je nešto što niko od nas ne može ignorisati. Hope nije politički album, jer patnja djece nadvisuje politiku. Ove pjesme su molba za nadu, bez koje djeca Iraka nemaju apsolutno ničega."

Track listing: Paul McCartney – 'Calico Skies'

Avril Lavigne – 'Knocking On Heaven's Door' David Bowie – 'Everyone Says Hi' Travis – 'The Beautiful Occupation' George Michael - 'The Grave' Ronan Keating - 'In The Ghetto' Lee Ryan - 'Stand Up As People' Beverley Knight - 'Love's In Need Of Love Today' Moby - 'Nearer' New Order - 'Vietnam' Basement Jaxx / Yellowman - 'Love Is The Answer' Spiritualized - 'Hold On'

The Charlatans - 'We Got To Have Peace' Beth Orton - 'O-O-H Child' Tom McRae - 'Border Song' Billy Bragg - 'The Wolf Covers Its Tracks' Yusuf Islam - 'Peace Train'