Eurosong 2009.
0

Izbor Ukrajinke za predstavnicu Rusije udar na prestiž

FENA
Izbor ukrajinske pjevačice Anastasije Prihodko kao predstavnice Rusije na takmičenju za pjesmu Eurovizije 2009. u maju u Moskvi nanosi udarac prestižu zemlje, jer je ona poznata po svojim krajnje desnim i nacionalističkim stavovima, izjavio je u srijedu šef frakcije Liberalno-demokratske partije Rusije (LDPR) Igor Lebedev.

Lebedev je na sjednici ruske Dume (donjeg doma parlamenta) rekao da se ne radi ni o tome što je 21-godišnja Kijevljanka državljanka druge zemlje, "iako i ta činjenica sama po sebi izaziva negodovanje" kod birača LDPR-a, već o tome da je poznata "po svojim krajnje desnim nacionalističkim pogledima", o čemu je "više puta sama izjavljivala medijima".

Predstavnik partije Vladimira Žirinovskog obratio se Dumi da podrži obraćanje Odboru za kulturu kako bi se razjasnila pravna zasnovanost takve odluke koja prema mišljenju LDPR-a nanosi direktnu štetu prestižu Ruske Federacije, prenijela je agencija RIA Novosti.

Prihodko je u finalu u subotu osvojila glasove 25 posto gledalaca i šest od 11 članova žirija, izvodeći pesmu "Mama" (u ukrajinskoj varijanti "Mamo").

Kompozitor pesme Konstantin Meladze istaknuo je da je pjesma Rusije internacionalna, jer je muziku napisao Gruzin, pjeva je Ukrajinka a tekst je "napola" napisala Estonka, kao i da izbor gledalaca i žirija upućuje na srodnost duša tih naroda.

Ruskim medijima u srijedu je prošlogodišnja predstavnica Gruzije u Beogradu, veoma popularna pjevačica u Rusiji Diana Gurcka rekla da se u Moskvi, prema njenim pouzdanim informacijama, neće pojaviti gruzijska grupa "Stefan i 3G" s pobjedničkom kompozicijom "We Don't Wanna Put In", što zvuči kao "Ne želimo Putina".

Prema propozicijama takmičenja u tekstu pjesama ne smije biti stihova, poziva ili gestova političkoga ili drugog sličnog karaktera, kao ni upotrebe psovki.

"Imam pouzdanu informaciju da gruzijski kvartet ne namjerava mijenjati tekst pjesme, već jednostavno neće krenuti za glavni grad Rusije", rekla je agenciji Interfax pjevačica rođena u Abhaziji povodom pjesme koja se u medijima otvoreno naziva antiruskom.