Muzika
0

Island: Otkrivanje spomenika miru za 67. rođendan Johna Lennona

Sarajevo-x.com
Obožavatelji Johna Lennona pridružit će se u utorak navečer njegovoj udovici Yoko Ono na Islandu kako bi označili 67. rođendan legendarnog muzičara. Naime, Yoko Ono će u njegovo ime otkriti svijetleći toranj mira, spomenik koji je dizajnirala prije 40 godina, uz Lennonovu kultnu pjesmu iz 1975. godine "Imagine".

Imagine Peace Tower je postavljen na otoku Videy u blizini Rejkjavika, a svečanoj ceremoniji otkrivanja ovog spomenika, pored Yoko Ono, prisustvovat će i njen sin Sean Lennon, bubnjar Beatlesa Ringo Starr i udovica Georgea Harrisona iz Beatlesa. Iako je i Paul McCartney pozvan na ovu ceremoniju, još uvijek se ne zna da li će se pojaviti.

Imagine Peace Tower je zapravo stalna instalacija svjetala visoka 20 metara i široka jedan metar. Oko 100.000 želja za mir u svijetu ljudi širom svijeta bit će smješteno u kapsule i zakopano oko spomenika.

Svjetla će gorjeti do 8. decembra, kada je 27. godišnjica Lenonove smrti, a ponovno će se upaliti na novogodišnju noć i početkom proljeća.

Na spomeniku će također biti ugravirano "zamisli mir" na čak 24 različita jezika.

"Iznimno sam sretna što je zajednički san mog supruga i mene postao stvarnost", izjavila je Ono.

Također je otkrila da je Island idealno mjesto za ovaj spomenik, budući da se radi o veoma miroljubivoj zemlji, koja je smještena tačno između dvije svjetske sile koje su vodile "Hladni rat", SAD-a i Sovjetskog saveza. Prema njenim riječima ovaj spomenik će biti podsjetnik svima da je mir moguć.

Bivši član Beatlesa je preminuo 8. decembra 1980. godine nakon što je u njega nekoliko hitaca ispalio poremećeni obožavatelj Mark David Chapman ispred njegovog stana u New Yorku.