Muzika
3

Hit popularnih Spajsica "Wannabe" u novom ruhu: Šta žene stvarno žele?

Klix.ba
Organizacija "The Global Goals" koja potiče žene da vođama u svojim zemljama izraze svoje želje te se tako približe ideji o jednakosti i ostvare svoja ženska i ljudska prava oživjela je pjesmu "Wannabe" nekada popularnog ženskog sastava "Spice Girls".

Dvadeset godina nakon što su Spice Girls objavile hit 'Wannabe', nova generacija mladih feministica iskoristila je kultnu "girl power" himnu za promicanje ravnopravnosti spolova.

Prije 20 godina Spajsice su objavile "Wannabe", a kroz pjesmu su promovisale ideju da žena može biti što god poželi te da ne mora trčati za muškarcima kako bi njen život bio potpun.

Svaka članica grupe bila je drugačija i sasvim svoja, što je dalo primjer djevojčicama i djevojkama širom svijeta da budu ponosne u svojoj koži, bile one sportašice, šminkerice, slatkice ili odvažne cure oštrog jezika.

U promotivnom spotu koji je urađen 20 godina poslije nastupaju djevojke iz Velike Britanije, Kanade, Amerike, Južne Afrike, Nigerije i Šri Lanke te na novi način ponavljaju scene iz ovog kultnog spota koji je označio jednu generaciju.

Ovim spotom djevojke pozivaju druge žene da izraze što "stvarno stvarno žele" pa bila to edukacija, prestanak zlostavljanja djece i žena ili jednake plaće.

Riječ je o kampanji organizacije Project Everyone koja videom želi potaknuti ljude da podijele što oni žele za djevojke i žene, koristeći hashtag #WhatIReallyReallyWant. Te poruke bit će predstavljene svjetskim vođama na UN-ovom summitu o održivom razvoju u septembru ove godine.

Kampanji su se pridružile i bivše Spajsice Victoria Beckham i Mel C te brojni drugi celebrityji, kao i "obični ljudi" širom svijeta.