Muzika
18

Granada posvetila trg Joeu Strummeru

Klix.ba
Maleni trg, nasuprot veličanstvenom kompleksu Alhambre u španskom gradu Granadi, dobio je ime Placeta Joe Strummer, po legendarnom frontmenu punk benda The Clash.

Sa svojim bijelim zidovima, crvenkastim pijeskom, borovim česmama i pogledom na Sierra Nevadu, trg je na otvaranje privukao veliki broj ljudi i sve je odjekivalo Strummerovim hitovima, poput "Spanish Bombs" i "London Calling", koje su svirali španski i britanski muzičari. Također su došli i Strummerova porodica i brojni prijatelji.

"On je mnogo volio ovaj grad. Za mene je on bio poput duhovnog brata", izjavila je Esperanza Romero, čija je porodica dovela Strummera u Granadu, koja će mu kasnije postati jedan od omiljenih gradova.

Romero i Strummer živjeli su zajedno u Londonu, dok se on borio da se afirmiše kao muzičar, a njena sestra Paloma bila je Strummerova djevojka. Iz njihovih priča rodio se Strummerov interes za gradom u kojem je njihov brat Fernando studirao – Granadom.

"Bio je samo još jedan u nizu sličnih, ali veoma karizmatičan. Uvijek je imao vremena za ljude i bio je veoma srdačan i pristupačan", rekla je Romero.

Španci su ga upoznali sa kulturom južne Andaluzije i radom najvećeg pjesnika Granade, Federica Garcije Lorce. Strummer je kasnije i Lorcu i Granadu ubacio u svoju pjesmu iz 1979. godine, "Spanish Bombs", sa albuma "London Calling". Jednom je čak pokušao iskopati Lorcin grob. "Bio je veoma zainteresovan za bilo šta što ima veze sa slobodom i revolucijom", navela je Romero.

Nakon što se The Clash počeo raspadati 1983., Strummer je potražio utočište u Granadi. Trebalo je vremena da lokalno stanovništvo shvati da među njima živi i planetarno slavni muzičar.

"Prvo sam mislio da je neki pijanac. Imao je neku svesku sa sobom i pokazao mi je pjesme na engleskom", ispričao je José Ignacio Lapido, čiji je punk-rock bend 091 Strummer producirao.

Kampanja na Facebooku da se gradski trg nazove po Strummeru počela je još prošle godine, a ispostavilo se da u konzervativnom gradskom vijeću u Granadi još ima fanova The Clasha. Kako je kampanja stigla i do lokalnih novina, tako su socijalisti napravili prijedlog za koji su svi glasali.