(Ne)korektna umjetnost
0

Francuski Eminem u borbi protiv cenzure

Sarajevo-x.com
Dvadesetsedmogodišnji reper iz Normandije, kojeg mnogi nazivaju francuskim Eminemom, trenutno je u centru pažnje u Francuskoj u kojoj je u toku prava politička oluja vezana uz cenzuru.

OrelSan je doživio da desetak njegovih koncerata u posljednje vrijeme bude otkazano, otkako su se kandidatkinja za predsjednicu Francuske, socijalistica Segolene Royal, i ostali istomišljenici požalili da tekstovi njegovih pjesama podstiču nasilje nad ženama.

Royal je čak prijetila da će povući javne donacije namijenjene prestižnom festivalu Les Francofolies u La Rochelleu, ukoliko iz programa ne izbace ovog repera, što su organizatori naposljetku i učinili.

Ovaj potez natjerao je stranku francuskog predsjednika UMP Nicolasa Sarkozyja da Royal optuži za napad na slobodu govora i uplitanja koje se ne može tolerirati.

Socijalističku kandidatkinju za predsjednicu i ostale koji su ustali protiv mladog repera, pravog imena Aurelien Cotentin, izazvala je pjesma "Sale Pute" ili na engleskom "Dirty Bitch", a koja govori o momku koji želi polomiti kosti svojoj nevjernoj djevojci.

"Mrzim te, želim da umireš sporo. Želim da zatrudniš i izgubiš dijete. Ti si najobičnija svinja koja treba ići pravo u klaonicu", nabraja francuski Eminem u svojoj pjesmi, koji sad javnosti objašnjava da je ne treba uzimati za ozbiljno, jer je ona kao "knjiga ili film o ubistvu ili kriminalu – samo fikcija".

Kakogod, Segolene Royal, koju su podržale i ženske udruge, kaže da su njegove pjesme uvredljive za žene i da se u ovom slučaju ne radi o cenzuri. Aktivistice za ženska prava smatraju da odgovarajuća kazna treba postojati za seksizam, kao i za rasizam.

Ipak, mnogi su stali i uz repera, jer kako je napisala novinarka Le Mondea "umjetnost i ne treba biti politički korektna".