Muzika
1

Flautista grupe "Men at work" Greg Ham pronađen mrtav

SRNA
Greg Ham i Colin Hay
Greg Ham i Colin Hay
Flautista australijske grupe "Men at work" Greg Ham pronađen je mrtav u svom domu u Melburnu, prenijeli su danas lokalni mediji.

Ham (58) će ostati upamćen po sviranju slavnog rifa u pjesmi "Down under", najvećem hitu ovog benda, prenio je BBC.

Tijelo su pronašla dvojica njegovih prijatelja. Oni su se zabrinuli za Hama pošto je prestao da im se javlja. Lokalne vlasti su pokrenule istragu o uzroku smrti, a policijski zvaničnici nisu željeli da saopšte više detalja.

Hem se pridružio bendu "Men at work" 1979. godine svirajući flautu, harmoniku, saksofon i klavijature.

Grupa je stekla svjetsku slavu hitom "Down under" iz 1983. godine, a album "Business As Usual" bio je na vrhu listi u Australiji, SAD i Velikoj Britaniji.

Bend je 2010. godine pred australijskim federalnim sudom izgubio spor o autorskom pravu na poznati rif iz ove pjesme, za koji je sud utvrdio da je djelimično iskopiran iz jedne dječije pjesme koja je stara više od 75 godina.

Izdavačka kuća EMI i autori hita Colin Hay i Ron Strykert morali su da plate vlasniku prava na tu folk pjesmu pet odsto prihoda od svog hita od 2002. godine i isti procenat od buduće zarade.
Hem je tom prilikom izjavio da je razočaran i teško pogođen sudskom presudom, jer će ostati upamćen kao čovjek koji je nešto iskopirao.

"Men at work" su dobili nagradu Gremmy za najbolju novu grupu 1983. godine, a bend se razišao dvije godine kasnije.

Pjesma "Down under" izvedena je na zatvaranju Olimpijskih igara u Sydneyju 2000. godine i proglašena za četvrtu najbolju australijsku pjesmu svih vremena.