Muzika
177

Finale pop rock festivala "Nove nade nove snage" 29. novembra u Domu mladih

Klix.ba
Finale 11. festivala pop rock grupa "Nove nade nove snage" održat će se 29. novembra u Domu mladih. Kvalifikacije za ovaj događaj održavane su od aprila, a za titulu najboljeg će se takmičit deset predstavnika sarajevske i bh. muzičke scene.

To će biti demo bendovi predstavnici različitih muzičkih žanrova koji imaju priliku da pokažu svoje autorsko i izvođačko umjeće, a to su "Kilimanjaro", "Dolia", "Essence Of Black", "Bezbelije, "Pad sistema", "Struja" i "S.P.U.K." te "M.O.B.S." iz Banje Luke, "Morebit" iz Maglaja i "Neki novi klinci" iz Breze, koji su ujedno najmlađi učesnici ovog festivala i imaju od sedam do četrnaest godina, a slijedi ih sarajevski "Kilimanjaro", čiji članovi imaju u prosjeku šesnaest godina.

"Ovo će biti tri decenije ove amaterske pop rok radionice, koja je bila promotivni poligon u predstavljanju stvaralaštva mladih autora i izvođača. Prvi festival se desio 1984. godine i trajao je do maja 1992. godine. Održano ih je osam u okviru kojih su se predstavile 263 mlade neafirmisane grupe iz svih krajolika BiH", kazao je inicijator i organizator ovog već tradicionalnog festivala Želimir Altarac Čičak.

Nakon šesnaest godina i to zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar Sarajevo, ovaj festival ponovo nastavlja aktivnost afirmisanja mladih stvaralaca iz svih oblasti i žanrova pop-rock muzike 29. marta 2008. godine u obnovljenom Domu mladih i to svake druge godine.

"Bez obzira na sve prekide idemo dalje. Tokom ovogodišnjeg jubilarnog festivala kao specijalni gosti su nastupali pobjednici prethodnih festivala, kao i najmlađi šampioni 2010. godine grupa 'Futavci' te benedovi 'Protest' i 'Skroz'. Među ovih deset demo grupa koje će se predstaviti 29. novembra u amfiteatru Doma mladih zasigurno ima autora i izvođača, novih junaka sarajevske i bh. pop rock scene čije vrijeme tek dolazi. Kao što već i rekoh, tu su svoje prve promotivne nastupe imali tate i mame mlađanih učesnika, pa se tu u mnogim slučajevima i porodična muzička tradicija nastavlja", kaže Altarac.