Balkan u Brooklynu
0

FOTO / Festival balkanske muzike u New Yorku

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Festival balkanske muzike "Golden Festival", koji se održava u Brooklynu u New Yorku, ugostio je brojne izvođače.

U repertoarima izvođača nalazile su se i mnoge turske pjesme. Kako javlja dopisnik AA, pjevači su oduševili američku publiku.

Festival balkanske muzike održava se već 28 godina u raznim dijelovima New Yorka, a na njemu uglavnom učestvuju izvođači porijeklom sa Balkana, iz Turske, kao i umjetnici iz Amerike.

Na dvodnevnom festivalu pjesme će izvoditi 60 muzičkih grupa i na stotine samostalnih izvođača. Za festival je rasprodano preko 5.000 ulaznica.

Mnoge grupe i izvođači iz Makedonije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Grčke, Albanije i ostalih balkanskih zemalja, pored pjesama na svom jeziku, izvode i pjesme na turskom jeziku.

Jedan od nastupa koji je privukao najveću pažnju bio je nastup bugarskog saksafoniste koji je, zajedno sa turskom pjevačicom Gamze Ordulu, svirao turske narodne pjesme.

Mnogi izvođači su posjetiocima festivale priuštili nezaboravne trenutke uz tradicionalne turske instrumente kao što su saz, zurna, tambure, naj, ud, def i kanun.

Dopadljiv je bio i nastup Jessie Kurez koja je rođena u New Yorku. Ona je nastupila zajedno sa suprugom koji je porijeklom iz Makedonije. Jessie je izvodila turske i balkanske pjesme.

"Nije mi teško kontrolirati disanje, ali zurna nije baš instrument napravljen za žene. Za mene je velik i težak. A naučila sam ga svirati od svog supruga Milova", kazala je Amerikanka Jessie Kurez za AA.