Koncerti za pamćenje
0

Exit završio rano jutros, Cave oduševio publiku

SRNA
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Muzički festival Exit završen je rano jutros kada su posljednji posjetioci napustili Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu.

Posljednje večeri na glavnoj bini Exita nastupio je Nick Cave i njegova grupa Grinderman koji su posjetioce zabavljali najvećim hitova s njihova dva albuma.

   Cave, koji je bio vidno raspoložen i ponesen užarenom atmosferom među "exitašima" skakako je u publiku i trčao po bini kao u najboljim danima.

   Mnogo mirniji nastup, praćen neviđenim profesionalizmom, imala je još jedna britanska grupa -  Portishead, šestorka vrsnih muzičara predvođena pjevačicom Beth Gibbons.

   Tokom izvođenja numere "Glory Box" blicevi fotoaparata su non stop sijevali, kao i mobilni telefoni, kojima su prisutni željeli da zabilježe te trenutke. Pjevačica Beth Gibbons na kraju svirke nije odoljela da siđe među publiku i zahvali na odličnom prijemu.

   Da bi se kraj ovogodišnjeg festivala pamtio do sljedećeg, svojim nastupima su se pobrinuli legendarne grupe beogradski Partibrejkersi i slovenački Laibach.

   "Elektronikom" su do ranih jutarnjih časova majstorski vladali legendarni srpski "trojac" Marko Nastić, Dejan Milićević i Marko Milisavljević.
   Kuriozitet ovogodišnjeg festivala bila je mlada Zrenjaninka Staša Vukadinović koja je pretposljednje večeri, u subotu, oko 22.40 sata postala Exitov dvomilioniti posjetilac. Srećna Zrenjaninka je pored glavne nagrade -  desetogodišnje besplatne karte za Exit  dobila i sve VIP-propusnice, bonove za piće, večeru na festivalu za dvoje...

   Prema procjenama novosadske policije, tokom tri večeri trajanja festivala Petrovaradinsku tvrđavu je posjetilo oko 111.000 mladića i djevojaka, pa je realno očekivati, kada se tome pridodaju i posljednja četvrta noć, da je ovogodišnji Exit pohodilo više od 150.000 njegovih poklonika.

   Nezvanično, u Novom Sadu je tokom četiri dana 12. po redu Exita boravilo čak 35.000 stranaca, uglavnom mladih.

   Kada je riječ o strancima, iz Velike Britanije je na Exit stiglo oko 10.000 mladića i djevojaka, što ukazuje koliki ugled festival uživa na ostrvu, gdje je i sjedište njegove "glavne uprave".

   Za četiri festivalska dana na 20 bina ovogodišnjeg Exita nastupilo je 600 izvođača, među kojima su bila najpoznatija svjetska imena savremenih muzičkih pravaca.

   Exit  je, po izboru globalne medijske kompanije CNN proglašen za jedan od devet najvećih muzičkih festivala na svijetu.