Muzika
185

Evo kako je bh. žiri glasao u finalu Eurosonga

Piše: A. P.
"Dvanaest poena za Ukrajinu", tako je glasila odluka žirija i publike iz Bosne i Hercegovine za učesnike finala ovogodišnjeg Eurosonga.

BiH je 10 poena dala Australiji, osam Srbiji, sedam Francuskoj, a šest Češkoj. Predstavnik Rusije od nas je dobio pet poena, a hrvatska predstavnica četiri.

Tri poena podarili smo Bugarskoj, dva Armeniji, a jedan Azerbejdžanu.

Iako nismo uspjeli osigurati plasman u finale, bili smo jedna od 42 zemalja koja je dala svoje glasove, a saopštila ih je novinarka Ivana Crnogorac.

Podsjetimo, bh. žiri koji je odlučivao o glasovima činili su pjevačica Alma Čardžić, mladi kompozitor i muzički producent Đorđe Jovančić, pjevač i voditelj Elvir Lilo Hadžijamaković, muzički urednik Amir Misirlić i operska pjevačica Ana Babić.

Kao što smo već izvještavali, način glasanja od ove godine je radikalno izmijenjen u odnosu na dosadašnji sistem. Profesionalni žiri i gledaoci iz svake zemlje dodjeljuju odvojen skup poena koji se odvojeno i predstavljaju.

Nakon završetka glasanja, te zbrajanja bodova žirija i publike svake zemlje saznali smo i pobjednika 61. Eurosonga, a to je predstavnica Ukrajine Jamala.