Muzika
0

Emir & Frozen Camels se vraćaju kući

Sarajevo-x.com
Emir Bukovica, bh. muzičar sa dosadašnjim mjesto prebivališta u Sjedinjenim Američkim Državama, odlučio se vratiti kući.

Ubuduće će iz Sarajeva stvarati muziku, a njegov bend Frozen Camels dobit će bosanskohercegovačke članove.

Ambiciozni rocker dat će priliku žestokim ljubiteljima ovog zvuka da postanu dio "smrznutih kamila" i tako zajedno krenu u osvajanje bh. muzičke scene. Konkurs za članstvo u bendu uskoro će biti otvoren.

Podsjetimo, Emir je živio na relaciji Sarajevo - Zagreb - Florida i kao umjetnik svoj put tražio na mnogim mjestima u svijetu, u svakom mjestu ostavljao dio sebe i vraćao se sa onim djelićem svijeta koji ga je formirao.

Prvi album snimio je 1994. godine u SAD-u, a pjesma "I Need You Now" uvrštena je na kompilaciju "Alternative memorie", dok se pjesma "Lie" danonoćno vrtila na radio stanici New Rock 99X.

Potom je uslijedio album "San" sa kojeg hitovi "Ne pitaj me", "San" i "Sarajevo - New York - Roma" postaju veoma popularni širom naše regije.

Godine 2003. izašao je album "Znam", sa hitovima "Brown Eyed Girl", "Ulica" i "Uhljup - glamour papak". Album je uvršten među 10 najboljih u Hrvatskoj.

"No pasaran" je 2007. najavila kultna pjesma "Alina" na kojoj gostuje španski rocker Alberto Caballas. Dvije godine poslije završeno je njegovo miksanje i mastering na dva kontinenta, u šest država i devet studija, a sve to kako bi se zadovoljio Emirov perfekcionizam.

Emir i Frozen Camels nagrađeni su sa tri "Davorina", a 2007. su pobijedili na takmičenju MTV Adrije "Catch the Frequency".

Nastupali su na prestižnom festivalu FM 4 Frequency u Salzburgu, bili gosti na koncertu Iggyja Popa i nastupali na main stageu festivala Exit u Novom Sadu, oduševili prisutne na Beer Festu, gostovali na nastupu Lennyja Kravitza 2009., te zajedno sa Cliffom Williamson iz AC/DC-a, Dannyjem Shepardom i Darrellom Nuttom bili na evropskoj turneji "The Frozen Camels Project". Također su snimili muziku za film "Mommenta M."

Šta će nam to novo Emir i nove kolege donijeti nakon povratka u BiH, ostaje da vidimo.