Muzika
0

Eminem optužen za rasizam

Klix.ba
Stižu i prve reakcije poznatih i kompetentnih ljudi na nedavno iznenadno otkriće Eminemovih rasističkih rima.

Russel Simmons kojeg smatraju jednom od ikona hip hop kulture stao je u odbranu Eminema, nakon što je ovaj optužen za rasizam. Simmons je u četvrtak izjavio da u potpunosti vjeruje u Eminemovo iskreno objašnjenje i izvinjenje.

Sve je počelo kada su vlasnici The Source magazina, Ray Benzino i Dave Mays, održali press konferenciju ove sedmice na kojoj su objavili rime iz Eminemovih MC početaka u kojima su izražene rasističke poruke.

Ubrzo nakon toga ovaj hip hop superstar je reagovao moleći publiku da to shvati samo kao jednu veliku glupost, jer i on tako misli o tome. Simmons je dodao: “Ove rime su bez sumnje odvratne, ali treba shvatiti da je hip hop kultura mnoge mlade ljude okrenula protiv zatucanog mišljenja njihovih roditelja o supremaciji bijele rase. Mi vjerujemo da je Eminem bio iskren u svom izvinjenju. On će ostati hip hop ikona ali i uzoran član zajednice, koji ulaže mnogo novca energije i vremena u društvo i mlade generacije ohrabrivajući ih tako u ostvarivanju svojih najvećih aspiracija.”

Simmonsov partner u humanitarnoj akciji Hip Hop Summit Action Network, Benjamin Chavis, je također rekao: “Hip hop kultura prevazilazi granice svih rasa.“

Usprkos svemu magazin The Source ne posustaje te je urednica Kim Osorio izjavila: “Ovo su ipak rasističke poruke od nekoga ko ima veliki utjecaj na milione mladih umova.”