Saradnja grupe Divan i BHRT-a
5

VIDEO / Elvis Salkić: Nismo megalomani, samo želimo da pjesme zažive

Razgovarao: D. Brkić
Članovi grupe Divan
Članovi grupe Divan
Tuzlanska grupa Divan se bosanskohercegovačkoj muzičkoj publici prvi put predstavila na Bihaćkom festivalu singlom "Sevdah proljetni". Dogodilo se to prije šest godina kada je Divan dobio drugu nagradu publike. Pred kraj prošle godine u studiju Long Play je završeno snimanje njihovog albuma prvijenca, kojem je prethodio diskografski ugovor sa Muzičkom produkcijom BHRT-a.

"Svi članovi grupe su potajno željeli da izdavač albuma bude BHRT. Zašto? Pa, od samih početaka imamo njihovu podršku. Snimljeni materijal smo poslali na adresu BHRT-a na preslušavanje, a nekoliko dana kasnije je stigao odgovor. Uvidjeli su da smo bend koji je prepoznatljiv. Vrlo brzo smo dogovorili saradnju, a album 'Jedina' je trenutno na štampanju i na tržištu će se pojaviti početkom marta", kaže vokal grupe Divan, Elvis Salkić.

Nakon singla "Sevdah proljetni", grupa Divan je na tržište plasirala pjesme "Dodir" i "Ruža". Snimljeni su kvalitetni spotovi, a potom je završeno snimanje dugo željenog albuma.

Na pitanje kakva su očekivanja grupe od albuma "Jedina", Salkić je kazao: "Najvažnije od svega je da pjesme zažive, dođu do ljudi, dotaknu ih. Ako se to desi naša očekivanja su ispunjena, jer ona nisu megalomanska u smislu enormne zarade i velike popularnosti. Svjesni smo da novac i slavu donosi kontiniuran rad. Međutim, prirodno je što očekujemo da se pjesme dopadnu publici. Prethodni singlovi su pronašli put do slušalaca, osvojili su simpatije."

Na albumu se nalazi devet pjesama koje "na prvu" zvuče kao pop-rock, a ako, recimo, preslušate pjesmu "Ruža", onda biste zaključili kako je riječ o etno stilu.

"'Ruža' je lijepa pjesma, svi stojimo iza nje, ali ona nije slika cijelog albuma. Svjesni smo da je publika malo u konfuziji kada ima potrebu da nas žanrovski definiše. Čitav album je u smislu žanra šareno obojen i mogu reći kako za svakog ima ponešto", istakao je naš sagovornik te otkrio na koji način planiraju promovisati album:

"Album je, u suštini, jedna topla priča koja iziskuje intimniju atmosferu. Nadam se da ćemo uspjeti pronaći takav ambijent, a u planu imamo i koncertne aktivnosti."

Zamoljen da prokomentariše trenutnu situaciju na bh. muzičkoj sceni, frontmen Divana se požalio na lošu ekonomsku situaciju koja, kako kaže, urušava sve redom, pa tako i muzičku scenu.

"Bendovi koji su nekada egzistirali, više ne postoje. Međutim, i dalje imamo dobrih i talentovanih bendova, ali nedostaje više medijske podrške kako bismo dobili 'veću dimenziju'. Bendovi trebaju veću medijsku podršku, s kojom dolazi popularnost, a kada je bend popularan pristojno će naplatiti neku od svirki i na koncu će imati novčana sredstva za nove pjesme ili albume. Veoma je lako sve to podići na čvrste noge, ali nam nedostaje sistem, kao i u mnogo čemu. Domaća produkcija mora biti zastupljenija u medijima, jer je to osnova da bi scena uopšte postojala", tvrdi Elvis.

Našalio se i na pitanje o isplativosti bavljenja muzikom u takvim uslovima.

"U našim krugovima postoji jedna simpatična šala koja kaže: Najviše para od muzike sam zaradio kada sam rasprodao opremu. Puno je istine u ovom karikiranju, ali mi smo muzici prišli iskreno, iz ljubavi koja datira iz dječačkih dana. Teško je objasniti stanje duha kada umjetnik stvara svoja djela. Riječ je o strasti, ushićenju, a u nekim momentima čovjek bukvalno postaje dijete. Muzika nam daje takav osjećaj koji se ne može kupiti novcam", kaže vokal tuzlanske grupe Divan, koju čine još i Omer Pepić (gitara), Zlatan Bečić (solo gitara), Julio Đaković (Bas) i Alvedin Dadanović (bubnjevi).