Godišnjica smrti
49

Decenija bez Amy Winehouse: Tragedija zvijezde čiji je posljednji koncert bio poziv upomoć

L. Kajić
Foto: Mirror
Foto: Mirror
Za desetu godišnjicu smrti Amy Winehouse, BBC predstavlja poseban dokumentarac o njenom životu. Svjetski mediji najavljuju kako će sadržati potresne ispovijesti njenih roditelja i priču o tome kako je bila mnogo više od njene ovisnosti i destruktivnih veza. Naprotiv, iz tragedije legendarne pjevačice možemo naučiti mnogo toga.

Sredinom juna prije deset godina, pokojna Amy Winehouse izviždana je na koncertu u Beogradu. Lokalni mediji su i prije završetka koncerta njen nastup ocijenili skandaloznim i katastrofalnim, a pjevačica je, pod velikim utjecajem alkohola, napustila binu prekidajući tako kompletan nastup.

Srbijanski mediji su napisali, a svjetski prenijeli, kako je veliki koncert propao nakon što se slavna pjevačica nije mogla sjetiti naziva grada u kojem nastupa, kao ni pjesama koje izvodi. Vrhunac večeri je, osim teturanja, bila činjenica da nije znala ni imena članova benda koji joj je na sceni "čuvao leđa".

I svakako, površno gledano se takav koncert može okarakterisati i kao neprofesionalno ponašanje pjevačice, nepoštovanje i ko zna šta još. Činjenica je i da je vrlo mali broj onih koji su se netom nakon beogradskog debakla zapitali šta se tačno dešava iza kulisa i da li je Amy potrebna pomoć. O tome se, kao i uvijek, počelo pričati tek kada je za to bilo prekasno. O mrtvima sve najbolje, za žive ne marimo previše. Ili kako već.

Još se nije ni osušila tinta na vijestima o lošem nastupu u Beogradu i otkazivanju kompletne turneje, a naslovnice je već zamijenila druga novost - Amy Winehouse je pronađena mrtva u njenom domu u Londonu. Uzrok smrti: Previsoka količina alkohola u krvi.

Amy Winehouse u Beogradu, 2011.
Amy Winehouse u Beogradu, 2011.

Naslovnice svjetskih medija su 23. jula 2011. godine izgledale dosta drugačije. Odjednom se govorilo samo o saosjećanju i boli, a posebnu notu tragediji dala je potresna fotografija sa Kalemegdana na kojoj Amy grli samu sebe, preplašeno zureći u prazan prostor. Svi oni koji su se početkom jula izmicali i odbijali pružiti pomoć posrnuloj zvijezdi - krajem istog mjeseca su punili prostor svjetskih medija tvrdeći kako će im ona beskrajno nedostajati.

U godinama koje su uslijedile snimani su dokumentarci, na pjevačicin rođendan i godišnjice smrti iznova je iskopavana, rastavljana i analizirana njena životna priča. Kao i sa svim drugim temama, empatije i žaljenja bilo je samo na te datume, a odmah iza ponoći na redu bi bila neka nova priča i Amy bi padala u zaborav, sve do naredne godine i neke nove ideje za tekst i dokumentarni film.

I zaista, sve knjige, tekstovi i filmovi koji govore o Amy prenijet će vam istu stvar: Borila se s depresijom, ovisnošću i lošim porodičnim i ljubavnim odnosima. Zapamćena je kao žrtva koju su naizmjenično razapinjali mediji, porodica i menadžeri - zbog koristi od koje je ona dobijala najmanji dio. Kao nesretna žena koja je preminula sama u stanu, sa pet puta više alkohola u krvi nego što je dopušteno da ima prosječni vozač.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

No na desetu godišnjicu pjevačicine smrti, podsjetit ćemo na nešto pozitivnije i ljepše detalje. Amy je odrasla u domu u kojem je od malih nogu živjela jazz, zbog čega je kasnije često ponavljala kako joj ovaj žanr muzike predstavlja poseban i najdraži jezik na svijetu. Na Facebooku i dalje možete pronaći mnoštvo grupa u kojoj njeni obožavatelji s ljubavlju i sjetom govore o njenom liku i djelu.

"Rehab", tragična pjesma koja najbolje opisuje njen najveći životni problem, a koja na YouTubeu broji gotovo 300 miliona pregleda, nastala je sasvim slučajno. Hodajući ulicom sa britansko-američkim DJ-em Markom Ronsonom, počela je pjevušiti stihove koji će kasnije postati glavni dio pjesme. "To je odlično, čija je to pjesma?", pitao je Mark. Amy je kroz smijeh odgovorila da je u tom momentu izmislila stihove, nakon čega ju je Mark nagovorio da odu u studio i snime numeru.

"Počela sam pisati pjesme onda kada sam shvatila da u već objavljenim, tuđim pjesmama ne mogu pronaći sebe. Pišem o stvarima s kojima se ne mogu izboriti u privatnom životu. Pisanje mi predstavlja izazov, uvijek mi je zanimljivo posmatrati dokle mogu otići i šta sve mogu staviti na papir", rekla je pjevačica.

Desetogodišnja Amy, djevojčica koja je živjela muziku
Desetogodišnja Amy, djevojčica koja je živjela muziku

Prošlo je deset godina otkako nas je napustila Amy Winehouse - djevojčica koja je živjela jazz, borila se s depresijom od svoje 16. godine i u svojim pjesmama ostavila ispovijesti o velikim borbama koje je vodila sama u svoja četiri zida. U medijima je nekolicinu puta opisana kao "nježna duša koja nije naišla na razumijevanje i ljubav koji su joj bili prijeko potrebni".

I možda to i jeste koliko-toliko idealan opis. Jer se ispod vanjštine okovane ovisnošću, grubošću i tetovažama krila nesretna žena kojoj su bili potrebni zagrljaj i podrška, ne samo na Kalemegdanu nego i mnogo puta godinama prije toga. Jer svi možemo biti žrtve depresije. I jer Amy i deset godina kasnije ostaje podsjetnik da takve stvari često zaboravljamo zbog obaveza i gužve u svakodnevnici. I postavlja pitanje - jesmo li iz ove priče išta naučili, jesmo li dovoljno obazrivi i empatični jedni prema drugima i možemo li dati više?