Muzika
0

Damir Urban u "SA klubu"

FENA
Damir Urban će 15. decembra gostovati u "SA klubu" i tom prilikom podsjetiti na najznačajnije uspjehe tokom gotovo dvije decenije uspješne karijere, od rada sa grupom "Laufer" pa do ostvarenja iz vremena solo karijere.

Urban je prve muzičke uspjehe zabilježio sa grupom "Laufer" koja je počela sa radom 1986. godine u kojoj je autor tekstova, koautor muzike i vodeći vokal. Bend sudjeluje na svim važnijim gitarijadama, te nakon brojnih nastupa u zemlji i inozemstvu izlazi sa nekoliko kompilacijskih albuma.

Prvi album "The best off" -"Laufer" objavljuje 1993 godine, a na albumu se nalaze tadašnji mega hitovi "Budi moja voda", "Svijet za nas", "Lopov Jack" i druge. Pjesma "Budi moja voda" dobiva nagradu Radija Velike Gorice za hit godine. Slijedi album "Pustinje" (1994.)za kojeg dobivaju hrvatsku prestižnu muzičku nagradu "Porin", a godinu kasnije i EP sa novim verzijama pjesama "Govorim u snu", "Mjesečev rog".

Nakon razilaska sa grupom "Laufer" snima prvi solo album "Otrovna kiša". Neposredno pred izlazak prvog samostalnog albuma Urban dobiva "Porin" u kategoriji najbolje vokalne saradnje za pjesmu "S dlana Boga pala si" koju izvodi s riječkim bendom "En Face" te nagradu medija za najbolji rock vokal.

Album "Otrovna kiša" objavljuje 1996. godine i tu su njegovi hitovi "Astronaut", "Nebo" i "Robot". I ovaj album donio je Urbanu nominacije za "Porina" i to u tri kategorije: za najbolji video broj ("Nebo"), za najbolju produkciju, te najbolju snimku albuma.

Sa slijedećim albumom "Žena dijete", objavljenim 1998.godine osvaja "Porina". Album je osvojio i nekoliko "Crnih mačaka", a hrvatski kritičari ga proglašavaju remek djelom, te ga uvrštavaju u deset najboljih domaćih albuma decenije.