Dani Sarajeva u Beogradu
7

Damir Imamović i Sevdah Takht prvi put sviraju u Beogradu

Klix.ba
Foto: Amer Kapetanović
Foto: Amer Kapetanović
Novi bend Damira Imamovića po imenu Sevdah Takht imat će svoj prvi nastup u beogradskom Domu omladine, u ponoć, u subotu, 26. maja 2012. godine. Ovim nastupom zatvoriće se ovogodišnji festival Dani Sarajeva kojim se u Beogradu već šestu godinu podsjeća na opsadu Sarajeva.

Premijerni sarajevski koncert Sevdah Takhta održaće se u četvrtak, 7. juna 2012. sa početkom u 20:00 sati u BKC-u. Ovim koncertom Sevdah Takht Damira Imamovića zatvoriće drugi po redu Sarajevo Sevdah Fest.

Nakon vrlo uspješnog solo projekta i vlastitog Trija, Damir Imamović pravi značajan iskorak s novim bendom.

"Takht" je nekada bilo ime za male, kamerne sastave koji su putovali Sredozemljem i svirali tradicionalnu muziku cijelog podneblja. Naziv "takht" perzijskog je porijekla i označava "pozornicu", "postolje", "dasku", "tron". U savremenoj upotrebi mogli bismo ga prevesti kao “pozornicu za nastup benda” ili kao "tačku gledišta". U našem jeziku naziv je sačuvan u idiomatici, npr. "tahta" je daska, "tahtali" znači ravno, što nas direktno asocira na jedno od najvažnijih muzičkih izvorišta sevdaha: na tzv. ravnu ili poravnu pjesmu.

Današnji Sevdah Takht Damira Imamovića poziva se na tradiciju bendova koji prelaze granice trenutno aktualnih žanrova i uče iz različitih tradicija. Nakon dva uspješna CD-a s Damir Imamović Triom (feat. Edvin Hadžić i Vanja Radoja), kao i dva solo CD-a, Imamović sa svojim novim bendom pravi iskorak u jednom novom shvatanju sevdaha kao muzičkog žanra koji se zasniva na neprestanom učenju i istraživanju. Pored Damira Imamovića, Sevdah Takht čine:

Ivan Mihajlović je jedan od najinteresantnijih mladih bassista i autora na beogradskoj muzičkoj sceni. Svira u bendovima Naked, SviNaPod, Menson Benson, Plava kuća. Nekoliko godina se usavršavao u SAD. Autor je muzike za filmove i pozorišne predstave.

Nenad Kovačić je perkusionista i istraživač ritma, s višegodišnjim iskustvom u bavljenju balkanskim ritmovima. U Zagrebu vodi vlastitu školu afričkih ritmova koje je učio od najvećih živućih majstora zapadnoafričke muzike. Aktivan je kao autor muzike za pozorište i film. Svira u bendovima Afion, Antenat, Naš mali Afro Bend.