Konačno
1

VIDEO / Carl Cox dolazi u Sarajevo 16. aprila

Sarajevo-x.com
Carl Cox, najpoznatiji i po mnogima najbolji svjetski DJ, nastupit će u Sarajevu, 16. aprila 2010. godine u dvorani Mirza Delibašić u organizaciji Prodavnice zvuka i Omegaritma iz Hrvatske.

Nakon dugo vremena čekanja, ljubitelji elektronske muzike u našoj zemlji konačno su došli na svoje. U organizaciji Prodavnice zvuka, u saradnji sa Omegaritmom iz susjedne Hrvatske, Cox stiže u Sarajevo gdje će se predstaviti mnogobrojnoj publici koja je bila uskraćena za njegovu posjetu našoj zemlji, iako je često boravio u susjednoj Hrvatskoj i Srbiji gdje je nastupao na ovogodišnjem Exit festivalu.

Carl Cox je 47-godišnji britanski DJ, producent, remikser. Smatra se i ambasadorom plesne muzike.

Svoju karijeru započeo je svirajući disco i puštajući ploče na svadbama kao i na zabavama koje je organizirao nogometni klub Sutton United, svirao je po raznim lokalnim warehousima i ilegalnim out-door partyjima u okolici Brightona.

Uspon mu počinje 1996. godine lansiranjem vlastite Worldwide Ultimatum etikete, te izdavanjem samo-produciranog albuma At The End Of The Cliche na koji je skupio svoje 18-godišnje iskustvo. Trebalo mu je preko dvije godine da bi zasjeo na 22. mjesto britanske top liste.

Carl Cox je prva osoba koja je proglašena za najboljeg DJ-a na Top 100 DJ listi "DJ Magazina" 1997. godine. Ovaj izbor smatra se najvažnijim, iako nije jedini.

Carl Cox trenutno dovršava svoj četvrti studijski album koji će izaći početkom 2010. godine. "Svaki put vodi prema plesnom podiju" ili "Every Road Leads to the Dancefloor" naziv je ovog albuma, te njegovog prvog izdanja nakon 2005.g. kada je izbacio album "Second Sign".

Australski producent Josh Abrahams, kojeg je Cox primio na svoj svjetski poznati label Ultimatum pomaže mu u dovršavanju ovog albuma a sve se to odvija u Melbourneu. Tamo Cox ujedno i svira za doček Nove 2010.g. a Abrahamsa opisuje kao osobu od izuzetne pomoći. Prema pisanju australskog internet magazina InTheMix novi album je išao u smjeru dance glazbe i svjesno predstavlja svojevrsni glazbeni zaokret u stilu, stoga teško je očekivati da ćemo opet slušati techno kojeg je Carl Cox godinama promovirao.